KORONAVÍRUS-STATISZTIKA

Mivel a Kormány által létrehozott operatív törzs a koronavírussal (COVID-19) igazoltan fertőzöttek esetszámait csak megyei bontásban közli, ennél részletezőbb, településekre is kiterjedő hivatalos adat nincs! A halálozások, a karanténban lévők és a gyógyultak száma sem ismerhető meg legalább megyénként.

A megyei bontású magyarországi koronavírus térkép azonban még mindig megnyugtató képet mutat szűkebb hazánkról: Jász-Nagykun-Szolnok továbbra is a kevésbé érintett megyék között van, mivel az itt élő 370 ezer lakosból a legutóbbi adatközlés szerint csak 18 igazolt fertőzött van.

A regisztrált fertőzöttek alacsony száma azonban ezen a tartományon belül elég gyors növekedést mutat: A március 31-i 4 főről mára 18 lett a számuk. Majdnem naponta egy újabb fertőzött! 

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/ - 2020. ápr. 18.

Az alábbi, hangsúlyozottan nem hivatalos adatforrást jelentő kis térképrészleten azt jelölik a piros színű pöttyök, ahol az igazolt koronavírus fertőzött jellemzően élt, nem azt, hogy hol kezelik. A megyében hivatalosan is igazoltan koronavírussal megfertőzöttek közül konkrétan továbbra is egyedül a jászberényi idős asszonyról tudunk, akiről a város polgármesterének akkori közléséből még kiderült, hogy a beteget Szolnokon kezelik. Hogy erre miért volt szükség, miért kellett a beteget Szolnok valamelyik kórházába szállítani, arra azóta, vagyis több mint két hete nem kaptam választ az operatív törzstől. Pedig korábbi kérdésemre az EMMI Ügyeleti Központ (BM) azt válaszolta, hogy a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház is kijelölt járványkórháznak minősül.

Forrás: https://pandemia.hu - 2020. ápr. 18.

Van tehát itt a megyében hivatalosan is 18 igazolt COVID-19 fertőzött, de azt nem tudhatjuk, hogy hol, az ő esetükben a települési eloszlást nem adja közre a kormányzati operatív törzs! És hát közben a jászberényi beteg meg is gyógyulhatott. Erről sem tudunk semmit. A jászberényi ügy után, amikor is a hírt úgymond "kiszivárogtató" polgármestert valamiféle retorzióval fenyegették meg, a polgármesterek, még ha tudnak is a településükön megbetegedésről, kötelezően hallgatnak.

A helyi információkhoz annyiban hozzájuthatunk viszont, amit Markót Imre polgármesterünk rendszeresen ismertet az itt élőkkel. Legutóbb, április 16-án írt közleménye szerint:

- Törökszentmiklóson továbbra sincs információ fertőző megbetegedésről.

- Városunkban 22 fő van hatósági házi karanténra kötelezve. Az ő személyi ellenőrzésüket a rendőrség végzi. Kérhetik az önkormányzat gondoskodását: bevásárlást, napi ügyek intézését. De az elmúlt hónapban ezt senki nem kérte. Valószínű, hogy mindenki családtagon keresztül ezt eddig is megoldotta. Kijelenthető, hogy akik esetében a megfigyelési idő eddig lejárt és kikerültek a karanténból, senki sem bizonyult fertőzöttnek.

Sebők Emília