KÉZMŰVES ÉRTÉKEINK – KIÁLLÍTÁS

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VI. Országos Hétvégéje keretében nyílt kiállítás 2019. április 5-én Törökszentmiklóson a Kézműves Örökség Egyesület alkotóházában az Almásy út 19. alatt. A rendezvény meghirdetése, kommunikációja nálunk éppúgy pontatlan, hiányos volt, mint az országos rendezvény-honlapon található infók. Ennek ellenére szép számú részt vevő volt jelen a törökszentmiklósi kézműves értékek bemutatóján, csakhogy ők zömmel az alkotók hozzátartozói, baráti köréből kerültek ki!

Az itteni programot és kiállítást Kenyeres Sándorné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg, és hogy ne legyen részrehajlás, kiemelte, városunkban ezen a hétvégén mindkét kézművesház színes programokkal várja az érdeklődőket. Merthogy - mint mondani szokás - humorizált köszöntőjében később Markót Imre polgármester, Törökszentmiklóson mindenből kettő van. Hagyományőrző kézműves egyesületből is. A másik az Apáról-Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület, amelynek a Kutas Bálint utcában van az alkotóháza.

Mindkét köszöntőben többször hallottunk hivatkozást a hagyományok megőrzésének fontosságára, a kézművességre (figyelem, nem népművészetről van szó!) mint a helyi értékek kézjegyére. Markót Imre kifejezetten szépen beszélt arról is, hogy bár azt hihetnénk, a XXI. századi életvitelükben már nem nagyon van helye a népi kézművességnek, az általa alkotott tárgyaknak, a megújuló, megújított tárgyalkotó hagyomány tovább él, és alkotásai helyet kapnak a mindennapi használatban. Láttunk erre meggyőző példákat a 29 helyi alkotó műveiből rendezett kiállításon is: csinos vesszőkosarakat, kézzel szövött elegáns szőnyegeket, sőt: már inkább a magas művészet körébe sorolható kerámiákat is (Mile Ibolya műveit a bejárat lépcsőjén)  és másokat.

És láttunk néhány kisiklást, a népi kézművesség félreértelmezését is... A kiállítás azonban május közepéig megtekinthető, a helyi közönség addig meglátogathatja és véleményt alkothat az alkotásokról. Előre történő bejelentkezés a Kézműves Örökség Egyesület, Kézművesház közösségi oldalán megadott módon. 

Most hétvégén pedig érdemes betérni az udvarba, a házba, mert érdekes programok és kézműveskedés várja a vendégeket.

Sebők Emília

A szerző kiállításról készült fényképei a FOTÓGALÉRIÁ-ban találhatók: Fotógaléria