KANDELÁBEREK – SZÉPEK, MIKLÓSIAK

Megjelentek a Városháza alatt alakuló új park területén a Szigma B Kft., vagyis Balla Imréék cége által készített kandeláberek. 

Négy darabot rendeltek tőlük a piac és környéke felújításához. Megkértem ezért Imrét, mondja el nekünk ezeknek a díszes köztéri világítóoszlopainknak a történetét:

"Tekse András keresett meg már nagyon régen, a tér felújítása előtt, hogy a Kossuth térre tervezett két különböző méretű kandelábert. Nem is volt vele gond, de az öntvényházhoz (a kandeláber alsó része) mintát kellett gyártani, amelyet Szekeres József (a katolikus kántor) készített el. A díszítések kialakításánál sok ötlet került elő, a végleges a most látható lett, amelyen az áttört díszpajzs az Almásy-címerből a város címerébe is átkerült motívumokat tartalmazza: galamb, csőrében az olajággal és a búzakalász látható benne. Sokan dolgoztak, dolgoztunk együtt akkor ennek a kandelábernek a megtervezésén, inkább nem is említek neveket, nehogy kihagyjak valakit.

Eredetileg azt gondoltuk, hogy alul, a villamossági fedélre még rákerülhetne a város címere teljes egészében. Ezt az elképzelést azonban akkor, az idő hiánya miatt, félre kellett tenni.

A napokban ismét felmerült bennem, hogy csak meg kellene valahogy oldani a városcímer használatát. Technikailag azonban annyira bonyolult a rajzolat, hogy sokan próbálkoztak már a szükséges lézerprogram elkészítésével, de eddig nem sikerült. Előbb-utóbb meglesz! Terveim szerint a kapcsolószekrényre rézből lenne kivágva, majd felszegecselve. Nagyon jól mutatna!"

Sebők Emília

 A képek a szerző felvételei.


A téma előző megjelenéseHELYI VÁLLALKOZÁSOK A PIACFELÚJÍTÁSBAN