JÓZSEF FŐHERCEG TÖRÖKSZENTMIKLÓSON

Eleddig számomra ismeretlen fénykép bukkant fel a napokban az egyik aukciós oldalon: József főherceg és más előkelőségek Törökszentmiklóson 1930' címmel. Hátoldalán Markóczy Félix, a híres itteni fényképész pecsétje.

Törökszentmiklóson? De pontosan hol és milyen alkalomból? Egyáltalán, ki is volt József főherceg? Megannyi kérdés, amelyet az egyszerű csoportkép felvet.

József főherceg, teljes nevén Habsburg-Lotharingiai József (Ágost) főherceg 1872-től 1962-ig élt, de a 2. világháború után, vagyis még életében szinte teljesen elfelejtődött a személye. Pedig hát a róla szóló tanulmányok azt írják, hogy egyértelműen ő tekinthető a dinasztia legsikeresebb első világháborús tábornokának, aki végig a fronton szolgált. Számunkra azért is érdekes ő, mert a Habsburg-dinasztia magyar ágához tartozott, felmenői magyar nádorok voltak, tökéletesen beszélt magyarul, és magyarként is tekintett önmagára.

A két világháború között, a Horthy-korszakban József főherceg és felesége, Auguszta főhercegasszony népszerű társasági személyek voltak: rendszeresen megjelentek  kulturális eseményeken, és vidéki látogatásokat is gyakran tettek. Hódmezővásárhelyen például az Országos Úszókongresszus és Verseny alkalmából.

Vélhetően egy ilyen látogatást örökíthetett meg Markóczy Félix is: középütt világosabb katonatiszti egyenruhában a herceg, mellette a felesége. Kiss Ádám László, városunk képes múltjának kitűnő ismerője, azonban hozzáteszi, hogy: Elméletben a hátoldali gumibélyegző Markóczy nevével csak annyit bizonyít, hogy az ő műtermében hívták elő a fotót, de azt nem feltétlenül, hogy Törökszentmiklóson készült. Ám szerencsére van ennél komolyabb bizonyíték a képen arra, hogy de bizony, és ezt is Ádám fedezte fel:

A felvételen jobbról a profilból látható férfi ugyanis dr. gróf Almásy Imre - róla Galsi Zoltán helytörténészünk "Törökszentmiklós első polgára"-ként szokott megemlékezni - , a szenttamási birtok és kastély utolsó tulajdonosa, aki 1929-ben hunyt el: 

Ezek alapján a csoportkép-fotó inkább 1925-28 körül készülhetett (és nem a leírásban szereplő 1930-ban vagy az 1930-as években) és vélhetően nem Törökszentmiklóson, hanem a szenttamási kastély parkjában, a háttérben látható fák legalábbis erre engednek következtetni.

Ezt az időbeli elhelyezést valószínűsíti Nánay Mihály történész is, aki a Habsburg főhercegek, kiváltképpen József Ágost főherceg korabeli katonai szerepvállalását kutatja. Érdeklődésemre válaszolva arra hívta fel a figyelmünket, hogy József főherceg a világháborús hősi emlékművek avatása miatt szinte minden magyar településre eljutott, így egyáltalán nem volna meglepő, ha Törökszentmiklóson is ez okból járt volna. Elképzelhető hát, hogy 1928. október 7-én, a Hősök szobra felavatása alkalmából volt nálunk a főherceg. Csakhogy a rendezvényről készült filmhíradóban és a jó minőségű, közeli fotókon nem látni a főherceget, márpedig ha itt lett volna, biztosan megmutatják. 

Egyelőre tehát nem tudjuk, mikor és milyen alkalomból járt nálunk József főherceg. Csak találgatunk!


Sebők Emília 


Ha valaki még felismer a képen további személyeket vagy más jellegzetességet, kérem, írja meg, hogy közzétehessem.