JÓ HÍREK, DE IGAZAK IS?

Jó hírek! De igazak is? Tanuszoda és M4-es!

A törökszentmiklósi piac felújításának projektnyitó alapkőletételén tegnap (2018. szept. 24-én) a körzet országgyűlési képviselője, Boldog István ünnepi köszöntő beszédének végén azt mondta, hogy további jó hírei is vannak.

Elsőként említette, hogy ha minden jól megy(?), a legutóbbi hírek szerint(?) a tanuszodát legkésőbb október végére átadják, ami nagy ajándék(?) a térség lakosságának, a gyermekeknek, akik ott tanulhatnak úszni, és a felnőtteknek, akik reggelente és esténként úszhatnak, sportolhatnak majd ott.

Majd a képviselő kijelentette, hogy: Megvan a kivitelezője az M4-es leállított Abony-Törökszentmiklós közötti szakaszának! Hozzátette, hogy reményei szerint még az idén megtörténik a munkaterület átadása és legkésőbb tavasszal, de ha olyan az időjárás, akkor lehet, már a télen elkezdődnek a munkálatok és határidőre befejezik az útszakaszt. Ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag Törökszentmiklóstól Budapestig 2x2 sávos gyorsforgalmi úton közlekedhetünk. Ennél nagyobb figyelem a térségre és ennél fontosabb beruházás már régen volt - mondta a képviselő -, az összes többi szakasz már készül, ez lesz az utolsó, ide a mi körzetünkig, aminek el fog indulni a beruházása. Ezzel még nagyobb lehetőségeket kap majd Törökszentmiklós város és természetesen az egész térségünk. Befejezésül annak a reményének adott hangot, hogy az a kivitelező is - mint az itteni, a piac felújítását végző - mindent határidőre és első osztályú minőségben elkészít, és ennek következtében mindenki elégedetten és biztonságosan használhatja majd az M4-es utat.

Úgy legyen! Mondhatnánk, csak hát... Csak hát volt itt már annyi, de annyi határidő, amit nem tartottak be! Meg volt évekkel ezelőtti munkaleállítás ezen az ominózus Abony-Törökszentmiklós közötti M4-es szakaszon, amelynek a befejezése még most is csak ki tudja, mikor kezdődik el! Mindez nem igazolja Boldog István állítását a térségünkre irányuló nagy figyelemről.

Ám valójában a kérdés inkább az, hogy igazat mondott-e a képviselő, amikor kijelentette, hogy megvan ennek az útszakasznak a kivitelezője. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) honlapján ugyanis semmi erre utaló információ nem jelent még meg! Magam rendszeresen belenézek az uniós tenderkiírások honlapjába (TED - Tenders Electronic Daily - az európai közbeszerzésnek szentelt "Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához" című kiadvány online változata), és ott sem azt látom, hogy már meglehetne a kivitelező! Sőt, egy többedik alkalommal meghosszabbított, és most még le nem járt pályázati kiírást látok, ahol a beadási határidő 2018. október 19.! 

Ezért hát tegnap választ kértem a legilletékesebbektől, a NIF Zrt. Kommunikációs Titkárságától, akik ma ezt írták (szó szerinti idézet!):

"A Magyarország rövid- és középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásáról és azok 2022-ig történő megvalósításáról szóló 1371/2016. (VII. 15.) Korm. határozattal a Kormány kizárólagos projektlista mellett döntött, illetve ennek időbeli ütemezését is meghatározta a Magyarország rövid- és középtávú közútfejlesztéseinek 2022-ig történő megvalósításához szükséges feltételek biztosításáról szóló 1505/2016. (IX. 21.) Korm. határozatban foglaltak szerint, a szükséges forrás biztosítása mellett.

A "Szolnok megközelítése M4 Abony (Kelet) - Törökszentmiklós (Nyugat) közötti szakasz (Szolnok északi elkerülő) megvalósítása új Tisza-híd megépítésével" megnevezésű projekt része a hivatkozott kormányhatározatoknak. A projekt beruházója a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (továbbiakban: NIF Zrt.).

A kivitelező kiválasztására (kivitelezési munkák elvégzése, a szükséges kiviteli tervek elkészítésével és engedélyek megszerzésével együtt) irányuló közbeszerzési eljárás 2018. április 18-án jelent meg az Ön által is behivatkozott TED-en. Ezt követően többszöri korrigendum feladására került sor, a legutóbbi 2018. szeptember 18-án jelent meg, amellyel az Ajánlattételi határidő 2018. október 19-re módosult.

Az ajánlattételi határidő lejártát követően kerülhet sor az ajánlatok bontására, majd bírálatára. "

Kiegészítésül: Az eredeti pályázati kiírás szerint onnantól kezdve, hogy majd valóban meglesz a kivitelező, és aláírják vele a szerződést, 30 hónap, vagyis 2 és fél év a befejezési határidő! 

Sebők Emília