JÁRVÁNYHELYZET ÉS FELKÉSZÜLÉS A KÖRNYEZETÜNKBEN

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs tegnapi, hétfői online sajtótájékoztatóján. Ma ezt olyképpen fogalmazta meg ismét, hogy az országban történő esetmegoszlás, eloszlás alapján kijelenthető, hogy a vírus bárhol jelen lehet, jelen is van.

A tisztifőorvos korábban már többször kifejtett álláspontját követve azonban továbbra sem adnak ki a megbetegedések, a bizonyított fertőzött esetek és a hatósági karanténba helyezettek földrajzi elhelyezkedésére vonatkozó adatokat, a hivatalos honlap üres térképet közöl ehhez a tartalomhoz. Lásd fent indítóképként a koronavirus.gov.hu oldalról. A magánkezdeményezésként működtetett pandemia.hu oldal nem hivatalos térképén viszont az elmúlt két napban - az esetszám gyors növekedését követve - megsűrűsödtek a járvánnyal érintett pontok. Nem ad viszont friss eligazítást megyénkre vonatkozóan, nyilván mert nem jelentek meg innen polgármesteri vagy helyi médiafelületeken megbízható tájékoztatások, amelyekből gyűjti az adatokat. Az oldal szerkesztője szerint megyénkhez legközelebb is csak egy kis Heves megyei községből kapott erősen bizonytalan forrásból megbetegedésről szóló információt.

Így hát hiába, hogy az országos tisztifőorvos állítása szerint minden megyében, eszerint Szolnok megyében is találtak koronavírus-fertőzöttet, nem tudjuk, nem tudhatjuk, hol. - Hogy ez a helyes eljárás vagy jobb lenne a földrajzi eloszlás adatait településekre lebontva közzétenni, erre a kérdésre csak több szakma együttes vélekedését összegezve lehetne talán jó választ adni. Magam mindaddig az információk szélesebb körű nyilvánossága mellett vagyok, amíg annak a járvány elkerülésében, fékezésében nagyobb a pozitív hozadéka, mint a káros hatás.

Törökszentmiklósra még mindig a Markót Imre polgármester által március 18-án közzétett adat a legutóbbi információ. Eszerint: Városunkban házi karanténban van 3 személy, ők veszélyeztetett országnak nyilvánított térségből tértek haza.

Kórházak megyénkben (forrás: koronavirus.gov.hu)

Müller Cecília a tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy: "Minden egészségügyi intézmény növeli kapacitásait, felkészül a betegek fogadására." Az operatív törzs mai online tájékoztatóján Lakatos Tibor rendőrezredes ezt azzal erősítette meg, hogy a megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, és területi szinten irányítják, koordinálják és segítik a védekezési feladatokat.

A tisztifőorvos annyiban részletezte ma az egészségügy működésének módosításait, hogy elmondta:

  • A háziorvosi szolgálatban elkezdődik a működés racionalizálása, azzal a kifejezett céllal, hogy minimálisra csökkenjen az orvos-beteg és a beteg-beteg találkozások száma, ezzel korlátozva - a betegek és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében - a járvány terjedésének esélyét.
  • Emiatt a járásokban a betegellátás némileg változni fog: az akut, azaz hirtelen fellépő légúti megbetegedéssel jelentkezők részére - remélhetően egy héten belül - kialakítanak egy fizikailag elkülönített ellátó egységet, hogy ezek a betegek ne keveredjenek a más sürgős panaszokkal jelentkező páciensekkel.

A kapacitásnövelés konkrétumait illető kérdésemre az EMMI Ügyeleti Központ (BM) válasza szerint a koronavírussal kapcsolatos ellátások kapacitása azáltal nőhet, hogy a kórházakban halaszthatónak minősülő beavatkozások már nem indulnak. A változás mértékét és sebességét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) fokozott figyelemmel kíséri. Egyébiránt pedig fontosnak tartják kiemelten hangsúlyozni, hogy: a szükséges védőeszköz-utánpótlás mindenhol biztosított.

Több vidéki sajtóorgánum is kérdezte, hogy milyen elven jelölték ki a járványkórházak helyét az országban. Müller Cecília válaszát azzal kezdte, amit már korábban is jeleztek, vagyis hogy a járvány a tömeges megbetegedések felé tart, ezért a kijelölések folyamatosan bővülnek. Most már az összes egészségügyi fekvőbeteg intézmény ebbe a körbe tartozik, valamennyi kijelölt járványkórháznak minősül. Mindenütt egy központilag meghatározott rend és elvárás szerint fokozzák az ellátási kapacitást. Az intenzív ellátóhelyek száma például a korábbi háromszorosára fog nőni.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei intézmények - az EMMI Ügyeleti Központtól kapott tájékoztatás szerint - a fentiekben felsorolt intézkedéseknek megfelelően fogadják a betegeket:

  • a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézetben;
  • a Mezőtúr Városi Kórház Rendelőintézet, Egészségügyi Szolgáltató Kft-nél;
  • a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben;
  • a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban;
  • a karcagi Kátai Gábor Kórházban.

Sebők Emília