ISMÉT A HELYI TERMÉK MÁRKÁRÓL

Kifejezetten hasznos és kívánatos lett volna, ha termelők és piaci kereskedők is eljönnek a mai tájékoztatóra, ahol főként a sajtó képviselői előtt lett bemutatva a Képviselő-testületi ülésen a múlt héten elfogadott Helyi Termék logó és a márkázás folyamata.

A strukturálisan átalakított, megújított piacon a helyi termelők minőségi áruinak megkülönböztetett megjelenését szolgálja a Helyi Termék logó bevezetése. Elsődlegesen élelmiszerekre, majd kézműves termékekre is kiterjesztve szeretnék alkalmazni, és a későbbi jövőben elképzelhető, hogy szolgáltatások és szellemi termékek is viselhetik a Helyi Termék logót.

De mert a piaci termékek közül jellemzően az élelmiszerek körében vannak leginkább helyi termékek, a logó bevezetéséhez az itteni termelők együttműködését szeretnék megnyerni a programban részt vevő Rádió Horizont Kft. és a Kommunális Szolgáltató Kft. szakemberei. Ennek érdekében hamarosan felkeresik a helyi termelőket is. Csakhogy a helyi termelők nem mind viszik piacra az áruikat, sokukról tudni, hogy inkább úgymond háztól adnak el, kikerülve így az adózást. De akik rendszeresen árulnak a piacon, ők talán könnyebben bevonhatók egy ilyen programba.

A Helyi Termék logó használatának jóváhagyott igénylési folyamatából azonban hiányzik egy fontos lépcsőfok, ezért kétséges, miként fogja eredeti, nemes célját - a jó minőségű helyi termékek megkülönböztetését -, teljesíteni. A védjegyhasználati jog megszerzése iránti kérelmet a Polgármesterhez kell benyújtani, amelyet aztán az Önkormányzati Képviselő-testület bírál el. A múlt heti ülésen ugyan felmerült, hogy ezzel inkább egy szakemberekből álló testületet kellene megbízni, de - bár szoros szavazati eredménnyel - végül is maradt az eredeti elképzelés. Így viszont nincs meg az az elbírálási fázis, amelyben hozzáértők meg tudnának győződni nemcsak a termék helyi származásáról, de annak minőségi paramétereiről is. A Helyi Termék logó mint minősítő jel hitelessége viszont így megkérdőjelezhető lesz, hiszen valójában nincs mögötte garancia.

Helyi kézműves macskák Kecső Tibortól

Mindenesetre az erre a felvetésemre kapott válasz megnyugtató is lehet: A piac felújítás utáni átadása bizonyos fokig sürgetővé tette a Helyi termék kategória és jelzés bevezetését, és ha beindul a folyamat, azon menet közben lehet finomítani, a szakmaiság irányában erősíteni.

Nyilvánvalóan a Zöld Város projekthez, benne a piac korszerűsítéséhez kapcsolódik a program, de bennem azért felvetődik, hogy vannak a városban előállított jó nevű élelmiszeripari termékek is (például mélyhűtött termék, lásd a híres Ripp-ropp vagy az Ugar-sörök), de mert nem piacon értékesített áruk, ezek kimaradnak a Helyi termék kategóriából?

Sebők Emília


A fotók a szerző felvételei.


A téma első tárgyalása: HELYI TERMÉK VÉDJEGY – ELFOGADVA, DE…