INDULHAT A TERMÁLFŰTÉS! 

Két hét munka, elszánt, de időnként elkeserítő próbálkozás sokáig a hiba megtalálására, majd elhárítására. DE sikerült! Ma délután újranyitották a termálkút szivattyúit, és a termálvízzel mosatták a vezetékeket. A szakemberek megítélése szerint eddig megfelelőek az üzemi paraméterek. Így ha holnap sikerül bejutniuk minden fogyasztóhoz, a kazánházakhoz, és az üzemzavar utáni próbaüzem is rendben lesz, akkor jó eséllyel már holnap délután visszaállhatnak a rendszerre rákötött intézményekben a gázfűtésről a termálra, az EGYMI-ben is meleg lesz nemsokára.

A kellemetlen történet most lezárul, azonban nemcsak tanulságokkal, hanem következményekkel is kell járjon! Merthogy: "A szakmailag hibás tervezés levét isszuk! Ekkora távolságokban elkerülhetetlen a szintek mozgása. Az, hogy nincs a rendszerben szűrési, mosatási, szakaszolhatósági szerelvény tervezve sem, nonszensz." - írta valaki a termálfűtés-rendszer meghibásodása kapcsán pár napja közreadott cikkemre reagálva.

Teljesen egyetértek a hozzászólóval. - válaszolta erre Róth Ervin, a rendszert üzemeltető Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ugyanis közben megtalálták a gerincvezetékben a keresztmetszet-szűkülés helyét, az Almásy úton az Univer coop ABC-üzlet előtt, középtájon. Az üzemzavart a cső nagymértékű elzáródása okozta, ami hibás csőkötés vagy inkább egy vezetékszakasz mélyebben történt fektetése, "a szintek mozgása" miatt alakult ki. Vagyis a vezeték azon szakaszán mélyebben van a cső, mint előtte és utána, így ott lerakódás keletkezik, amit ki kellett teljesen takarítani, mert különben hamar visszaépül a szűkület. 

Kövület a csőből! Amelyben a rendszer tervezője szerint lerakódás sem képződhet...

A bolt előtt is ástak egy feltáró gödröt, és újra bevetették a nagyteljesítményű mosóberendezést, hogy megtalálják a hibás szakaszt, majd többszöri próbálkozással sikerült fellazítani és kitakarítani a csőből az elzáródást. A Budapestről külön erre a célra hozott, speciális javító idomokkal (mint egy széles bilincs) lezárták a csőpalást roncsolt szakaszait.

Most ezt az üzemzavart tehát elhárították, Róth Ervin és munkatársai. Megindulhat a termálvízfűtés a rákapcsolt intézményekben. De holnapután, a jövő héten, akármikor és bárhol újra eldugulhat a szakszerűtlenül kiépített rendszer. És akkor ugyanez a kínlódásos eljárás veszi kezdetét. Mert nem lehet tudni, mekkora és pontosan hol van a probléma, amit el kellene hárítani, de fölöslegesen nagy bontást sem szeretnének csinálni, ezért csak lépésről lépésre haladhatnak a feltárásban. Ám akármelyik eljárás alkalmazása is idő, és közben áll a rendszer.

Vagy ha ezt nem akarjuk, utólagosan kell kialakítani azt, amit eredetileg nem tettek! Most milliós nagyságrendű a várható költség, amit fizetnünk kell az elzáródás helyének megtalálása és annak megszüntetése érdekében igénybe vett külső szolgáltatásokért. Ennek többszörösébe kerülhet, ha - logikusan és szükségszerűen - úgy dönt a képviselő-testület, hogy utólagosan telepítsenek a vezetékre, kb. 200 méterenként tisztításra, átmosatásra alkalmas pontokat. Mindezt pedig amiatt, amit a beruházás során, a 2010-es évek elején elmulasztottak...

Sebők Emília


A fotók a szerző felvételei.


A termálfűtés üzemzavarának első  leírása: A TERMÁLVÍZ HIDEGE…, avagy az örökség visszaüt