HÖMPÖLYÖG A VÍZ A HÁZAK ELŐTT

Nagy eső volt most szerda hajnalban, aztán reggel és délelőtt is sok víz leesett aznap. A Nefelejcs utcában pedig - mint már annyiszor ilyen időjárásban - hömpölygött a víz az úton, a járdán. Most odáig éppen nem emelkedett, hogy az udvarra is befolyjon... De szokott...

A probléma fő oka, hogy a csapadékvíz megáll, nem tud hová elfolyni, mert nincs árok és az utca olyan keskeny, hogy hagyományos ásott ároknak nincs is hely. Ráadásul a csak egyik oldalán beépített utcában az út keresztirányban kifejezetten a házak irányába lejt, oda viszi az esővizet. A járdaszint ugyanis alacsonyabb, mint a makadámút jellegű úttest és az amelletti füves szegély.

Az ott lakók mesélik, hogy panaszukra reagálva járt már kinn náluk valamikor a polgármester, de azt mondta, hogy a csapadékvíz elfolyása akadálytalan... És felemlegetik még, hogy a Polgármesteri Hivatal Műszaki osztályának vezetője is volt már a helyszínen, ám ő nem látta ezt a lejtést... Hogy esetleg ennél pontosabb vizsgálati módszer is lenne, az nem merült fel... Miközben az ott lakók vízmértékkel 10-12 cm magassági különbséget állapítanak meg.

Látva, hogy nem történik semmi az érdekükben, egy panasznapon - ahogy mondják - ismét megjelentek a kis utcák érintett és szószóló lakói a polgármesteri hivatalban. Erre reagálva a hivatal elrendelte a felső réteget adó durvább kőzúzalék eltávolítását az úttestről, hogy ezzel valamelyest kiegyenlítsék a két oldal magasságát. Csakhogy ezt a követ feltolták géppel a másik oldali füves szegélyre, így az (még)magasabb lett...

 A víz kimossa a szerény kivitelezésű utat, gödrös, sáros lesz. 

A víz megállását és a házak felé áramlását azonban minden bizonnyal nemcsak a lejtés okozza, hanem az is, hogy az út alapja - helyenként kilátszik már a felső réteg alól - nagy tégladarabok összevissza halmaza, ami nem vezeti le az útra kerülő vizet. Csakhogy a hozzáértő szakember, kérdésemre, éppen azt hangsúlyozta, hogy az utat nem is "illik" vízelnyelőnek használni, mert a két funkció nem fér össze. Vagyis, másként kell megoldani a víz elvezetését!

A Nefelejcs utcában élő egyik lakó, aki felhívta a figyelmemet a problémára és a párhuzamos Magyar utcában mögöttük lakó asszony már számos fórumot megjárt, hogy megoldást keressenek a gondjaikra. A tavaly szeptemberi közmeghallgatáson (2018. szept. 27.) felszólalva is elmondta egyikük ezt a problémát, és gyors megoldást reméltek, mivel akkor, ott Markót Imre polgármester megígérte, hogy másnap reggel 8 órakor a Műszaki osztály vezetőjével együtt kimegy és megnézi a helyet és a helyzetet, majd pedig a legközelebbi nagy esőzés alkalmával ugyancsak bejárást tesz oda. Most azt mondják a víz károsultjai, hogy a nyilvánosan tett ígéret ellenére sem jelent meg náluk másnap a polgármester és a műszaki osztály vezetője, és főleg nem jártak arra nagy esőzés alkalmával.

Szerda délutánra, amikor ott voltam, már nagyrészt felszívódott az esővíz, de hogy a porták jóval vizesebbek, sárosabbak, mint a város más részein, az feltűnt. Ám ami kifejezetten megdöbbentő volt számomra, a házak nagymértékű felvizesedése. Ez lehet amiatt, hogy az épületek felé folyik a csapadékvíz, és mivel nem tud gyorsan a talajba jutni, csak lassan szivárog el, hosszabb ideig károsítja a falakat. Az udvar, a kert tartós nedvessége csak gyorsítja a falnedvesedést:

                                                                                                                    (A szerző felvétele.)

Az egyik háztulajdonos viszont meglepő dolgot tett még hozzá az eddigiekhez: azt mondja, azóta tapasztalják különösen erősen a házuk vizesedését, amióta ott is elkészült a szennyvízcsatorna. Hogy valóban van-e, lehet-e ilyen összefüggés, azt (független) szakértő kellene megítélje a megfelelő ellenőrzés alapján. A jól megépített szennyvízcsatorna ugyanis zárt, abból nem folyhat, nem szivároghat ki nedvesség.

Ami viszont erősen valószínűsíthető a klímaváltozás miatt, hogy a jövőben egyre inkább jellemzőek lesznek a gyors, nagy vízmennyiséggel járó esők, zivatarok. Rövid idő alatt hatalmas csapadékmennyiség esik le. Az udvarok, házak számára ez itt tovább erősödő veszélyt jelent.

Vízalatti járda...

Valamit tenni kellene tehát azt itt élők érdekében. Szerintük és a megkérdezett szakértő is ezt mondja, van - és nem is a legdrágább - megoldás, hiszen nem messze tőlük, a Rózsa utcában és még a Nefelejcs utca keleti végén is egy rövid szakaszon (kb. 40 méteren) rácsos fedéllel ellátott, betonvályús vízelvezető árok húzódik az úttestbe építve, amely kiviszi a csapadékvizet a Kossuth útra, az ott lévő csapadékvíz-elvezető csatornába. Ezt a fedett vízelvezető árkot kellene az érintett utcákon, a Nefelejcs, a Magyar és a Dankó Pista utcán, valamint az ezeket a Kossuth úttól összekötő, bevezető úton végigvinni.

De addig is, közben a házaik fokozatosan értéktelenednek, az életminőségük romlik. És mivel annyi eredménytelen próbálkozás után már nem bíznak abban, hogy itt helyben meghallgatásra, de főként megoldásra talál a problémájuk, most elszánták magukat, hogy a Belügyminisztériumhoz fordulnak segítségért.

Sebők Emília


A másként nem jelzett képek beküldött fotók.