HOLOKAUSZT EMLÉKNAP

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. A magyar kormányzat 2000-ben, tehát az első Fidesz-kormány idején, határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen: 1944-ben ugyanis ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása, a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását.

"A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali pusztulás várt. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza. A túlélők családjuk, közösségük elvesztése miatt gyakran úgy döntöttek, hogy nem tudnak új életet kezdeni egykori lakóhelyükön, ezért a fővárosban, nagyobb városokban, vagy külföldre emigrálva próbálták békében élni tovább életüket. A meggyilkolt vidéki zsidóság hiánya fájó és pótolhatatlan." - Így írnak erről egy amerikai egyetem Vizuális Történelmi Archívum és Képzés Alapítványának honlapján. 

Nem véletlenül idéztem egy ilyen távoli intézmény összegzését, mert itthon még - úgy tűnik - az emlékezetpolitika furcsa hiányokat mutat. Városunkban például méltó módon, hivatali részvétellel megtartották idén februárban is a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél. És a helyi naptárban meg van úgymond hirdetve a kuláküldözés áldozatainak emléknapja. A kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapja június 29-e, Péter és Pál napja, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, a parasztság ünnepe volt.

De ma sem a város hivatalos honlapján vagy a Törökszentmiklós Város nevű Facebook-oldalon, sem az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ saját honlapján vagy hivatalos Facebook-oldalán nem találtam semmit a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjával kapcsolatosan, az arra való megemlékezésről! Információim szerint egyedül a Rádió Törökszentmiklós műsorában esett szó erről.

Pedig, ahogyan Csőke Tibor helytörténész könyvtáros írta*: "A törökszentmiklósi (zsidó) hitközség, ahogyan nagyon sok másik is, a német megszállás alatt pusztult el." A budapesti Holokauszt Emlékközpont nyilvántartásában 318 törökszentmiklósi áldozat neve szerepel! A veszteség viszont még nagyobb volt, hiszen nemcsak a megsemmisítő-táborokban, de például a munkaszolgálat alatt is sokan meghaltak. A hajdani zsinagógában volt emléktáblán ezért a háborúban elhurcolt és odaveszett törökszentmiklósiak neve együtt szerepel. Emlékezzünk rájuk!

Az emléktábla felirata:

"lelki pásztora, tanítója van, házának is kell lenni, hol jó és bal sorsában imádhassa Istenét..." (Stein Miksa rabbi)

Ne ölj!

Itt állott 1857-től 1980-ig a zsinagóga, amely jelképezte a törökszentmiklósi zsidó hitközség fennállását és elmúltát.

Az emléktáblát állították a törökszentmiklósi zsidóság 1944-es tragédiájának 70. évfordulóján 2014-ben:

Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Szolnoki Zsidó Hitközség

* A 2008. évi Törökszentmiklósi kalendáriumban megjelent tanulmányában.