HÓELTAKARÍTÁS, SÍKOSSÁGMENTESÍTÉS

Tavaly januárban, amikor hosszan volt nagy hideg, a hó is sokáig megmaradt, többen is elégedetlenkedtek a városban, hogy itt sincs, ott sincs letakarítva a járdáról a hó, a jég. 

Most is lehűlést jelez hétvégére a meteorológia, hóesés is jöhet, ideje összefoglalnunk - Róth Ervin, a Kommunális Kft. ügyvezetőjének segítségével - a tudnivalókat, a teendőket:

Alapszabály, hogy az ingatlan használójának kötelessége az ingatlan előtti gyalogos járdáról a havat eltakarítani, a síkosságot megszüntetni. Ez igaz nemcsak a magántulajdonú házakra, telkekre, hanem a társasházakra is, akkor is, ha ott önkormányzati vagy vegyesen, magán- és önkormányzati tulajdonú lakások vannak. Az ott lakóknak kell maguk között megszervezni vagy valakit megbízni a járdatakarítással.

Vannak azonban a városban olyan nagy forgalmú, kereskedelmi és/vagy közintézmények körzetében lévő járdaszakaszok, amelyeket - az önkormányzattal kötött szerződés alapján - a Kommunális Kft. köteles rendben tartani. Ilyenek például a Kossuth úton a szalagház előtti rész, a gimnáziumtól a kerékpárboltig tartó járdaszakasz, a piac melletti járdák. Ugyancsak a cég feladata a lakótelepi és a tereken lévő járdák takarítása, de a kerékpárutak, valamint az autóbuszmegállók hó- és jégmentesítése is.

A belterületi úttestek síkosságmentesítése és azokon a hóeltakarítás feladata megoszlik a Magyar Közút KHT és a Kommunális Szolgáltató Kft. között: a közútnak számító utakon (pl. a Kossuth és a Dózsa György út teljes hosszában, de a Táncsics utcában is), az úttest rendben tartása a Közút KHT-hez tartozik. A többi helyen pedig - szükség esetén - a városi cég egy meghirdetett ütemterv szerint végzi el a munkálatokat, hiszen akkora kapacitása nincs, hogy egyszerre hó- és jégmentesítsék a városban mindenütt az úttesteket. Az erre vonatkozó térkép megtalálható a Kft. honlapján: 

https://www.tmkom.hu/index.php/szolgalatasok/varosuzemeltetes/teli-sikossagmentesites

Sebők Emília

A kép a szerző felvétele.