HELYI VÁLLALKOZÁSOK A PIACFELÚJÍTÁSBAN

Szinte minden nagyobb munkálat, beruházás kapcsán, amelyet az önkormányzat máshonnan érkező cégekkel végeztet a városban, előkerül a kritikus felvetés, hogy: Miért?

Miért nem helyi vállalkozások kapják a munkát?

Miért? Mert talán nem is jelentkeznek a felhívásra, vagy ha megkeresik őket, kiderül, hogy nincsenek az adott nagyságú feladatra felkészülve...

A katolikus óvoda megépítésére például két törökszentmiklósi székhelyű vállalkozást is felhívott a beruházó Egri Főegyházmegye, de ők nem adtak be ajánlatot. És a piacfelújítás előkészítésében is ez történt:

Önkormányzatunk a "Törökszentmiklós zöld város" projekt megvalósításának keretében nyílt közbeszerzési eljáráson hat piaci szereplőt hívott fel ajánlattételre, közöttük egy törökszentmiklósi székhelyű kft.-t is. A felhívásra két ajánlat érkezett, de az itteni cég nem jelentkezett. Az önkormányzat mint nyertes ajánlattevővel, a törökbálinti székhelyű Cser-Víz Épszer Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel kötött 2018. augusztus 31-én kivitelezési szerződést a piac felújítására. (Rajtuk kívül egy kecskeméti mérnöki iroda tett ajánlatot.)

Ha pedig már a fővállalkozó kivitelező nem helyi cég, legalább az alvállalkozói munkákba vonjon be minél több itteni vállalkozást. - ezt várja el, reméli a helyi közvélemény. De vajon mennyire érvényesülhet ez a kívánalom?

A törökbálinti székhelyű fővállalkozó cég az eredetileg becsült 247,6 millió forint helyett 298,7 millióért vállalta a munkát, amiben az időközbeni anyagár- és munkabér-emelkedések mellett szerepet kapott a műszaki tartalom bővülése is. A szerződés alvállalkozó bevonásával megvalósítható részei a hivatalos hirdetmény szerint: felelős műszaki vezető az építési szakterületre, valamint a kertészeti, az aszfaltozási munkák, a gépészeti és az elektromos munkák elvégzése. 

Több területen is bevonhat hát a fővállalkozó alvállalkozókat, és itt merülhet fel a mindig kiemelt figyelmet kapó, a miklósiak részéről különösen fontos elvárás, hogy az alvállalkozói munkákban kapjanak minél több megbízást a helyi vállalkozók. Ezért a Cser-Víz Épszer itteni építésvezetőjétől, Dancsó Csabától most erről kértem tájékoztatást:

Kérdés: Miként választják ki az alvállalkozókat, milyen szakmákban vontak már be és számítanak még a részvételükre a piacfelújítás munkáiban? 

Dancsó Csaba válasza: A Cservíz Épszer Kft. alapvetően mélyépítési munkákkal foglalkozik, ezért vállalkozókat az építőmesteri, illetve szakipari munkákra kívánt a projektbe bevonni. 

Kérdés: Az alvállalkozók, főként a miklósiak konkrétan milyen munkákat végeznek a piacfelújításban?

Válasz: A helyi vállalkozókat a bontási, építőmesteri, épületgépészeti, acélszerkezeti, építőanyag-biztosítási munkákba vontunk be.

Kérdés: Önök mennyire elégedettek a helyi illetőségű alvállalkozók eddigi teljesítményével?

Válasz: Mint mindenhol, vannak jobb és kevésbé jó vállalkozók. Alapvetően elégedettek vagyunk a bevont partnerek teljesítésével.

Kérdés: Ha a beadott ajánlatban nem is kötelező minden alvállalkozót néven nevezni, mi szívesen megismernénk, mely törökszentmiklósi cégek vesznek részt a piacunk felújításában valamilyen módon. 

Válasz: A bevont helyi vállalkozók: a Földgép 2004 Kft., a Molaris Kft., a K&K Szerkezetépítő Kft., a TM Öntöde Kft., az EKL Tüzép Kft., a Törökszentmiklós Térségi Építő Szerelő és Szolgáltató Kft. és a Hajnal-Vill Kft.

Kérdés: A teljes vállalási összegből mekkora hányad lesz az, amit az alvállalkozók teljesítenek, köztük a helyiek?

Válasz: A vonatkozó jogszabályok értelmében az alvállalkozói teljesítés szabályozott, várhatóan 65 százalék körüli lesz. 

KI MIT CSINÁL?

Megpróbáltam a Dancsó Csaba által említett helyi cégek közül néhánytól részletesebb tájékoztatást kapni, hogy konkrétan milyen tevékenységgel vettek, vesznek részt a piacfelújításban:

  • Az önkormányzati tulajdonban lévő Törökszentmiklós Térségi Építő Szerelő és Szolgáltató Kft. - Róth Ervin ügyvezető elmondása szerint - összesen 3 napot dolgozott a piacprojekten. Bérmunkában gépi földmunkát végeztek, kisegítve ezzel a fővállalkozót, amikor néhány napig valamiért nem állt rendelkezésére a saját munkagépe.
  • A Hajnal-Vill Kft. ideiglenes áramellátást oldott meg a munkálatokhoz. A Cser-Víz Épszer kért volna tőlük árajánlatot a terület végleges villamossági szerelésére is, de ennek a munkának a nagyságrendje - Hajnal András ügyvezető tulajdonos értékelése szerint - már meghaladta volna a kapacitásaikat.
  • A Földgép 2004 Kft.-ről a beruházás kezdetén lehetett tudni, hogy alvállalkozóként ők szállították ki a Kétpón lévő szemétlerakóba a bontási hulladékot.
  • Bár a Molaris Kft.-től nem kaptam választ érdeklődésemre, szakmai körökből származó információ szerint ők készítik az árusító asztalokat és a zöldségpiaci részen a tetőszerkezetet.
  • Az EKL Tüzép Kft. nyilván a szükséges építőanyagok biztosításában kap szerepet. 
  • A Szigma B Kft. ugyan nincs az alvállalkozói listában, de annyiban mégis hozzájárulnak a beruházáshoz, hogy megrendelésre legyártanak ide négy darab ugyanolyan kandelábert, mint amilyeneket a Kossuth tér felújításához készítettek. (Annak idején ezeket Tekse András tervezte, az öntőmintát pedig Szekeres József készítette.) Ezek a stílusos darabok valószínűleg a Városháza alatt készülő Városi parkba kerülnek majd.
Sebők Emília

Az indító kép a szerző felvétele.

A rajz a Törökszentmiklós (és eredetileg az Almásy-család) címeréből vett motívum, amely a városi kandelábereket díszíti.

A piacfelújításról előzőleg: LÁTVÁNYOS SZAKASZOKHOZ ÉRT A PIACFELÚJÍTÁS