HAMAROSAN KEZDŐDIK A KUTATÓFÚRÁS

Pár nappal ezelőtt még csak a panelekből készített üres betonplatform volt a dűlőút mellett, mint egy világháborús szükségrepülőtér le- és felszálló pályája, ma pedig már a rendkívül látványos felvonulást láthattuk, amint készülnek a földgázkutató fúrásra.

Elkészült a város határában, a Ballai út mellett a MOL fúrási telephelyéhez vezető dűlőút feljavítása, zúzott kővel való megerősítése, és a mobil panelekből összeállított betonplatformon ma már daruk, gépek, járművek és emberek dolgoztak azon, hogy legkésőbb jövő hét közepén elkezdődhessen itt a fúrás annak érdekében és reményében, hogy kitermelésre érdemes földgázt találjanak.

Az eredeti terv az volt, hogy február végén elkezdik ezen az ún. bányatelken a kutatófúrást, ha az időjárás engedi. Nem volt erős tél, nem is ezért csúszott az itteni kezdés, hanem mert a cégnél az előző kútmunkálat elhúzódott. De már múlt hét kedd óta érkeznek ide a berendezés egyes elemei.

Nem messze innen, 600-700 méterrel beljebb a város irányában évek óta van egy lezárt kút, amelyből sosem volt kitermelés. Valószínűsíthető - mondják a szakemberek -, hogy az adott kút nem érte el geológiai célját. Viszont most a MOL szeizmikus technológiával feltérképezte a terület geológiai adottságait, figyelembe vették a környező kútállományokat, és mindezek alapján a jelenlegi fúrási területet találták optimálisnak a munkálatok megkezdéséhez.

Látva a betonplaccra felhordott felszerelés mennyiségét, logikusan adódik a kérdés: A városból kivezető 32126-os számú közút - mi Ballai útnak hívjuk - már eddig is eléggé elhasználódott, helyenként kifejezetten rossz állapotú. Kell-e tartanunk attól, hogy a munkálatok miatti forgalom olyan terhelést jelent majd az útra, ami tovább rongálja azt?

A MOL Sajtóiroda válasza erre a felvetésre: "Minden esetben a közút kezelőjével vesszük fel a kapcsolatot a tevékenységünk megkezdése előtt. Állapotfelmérést végzünk és a munkálatok végeztével - ha szükséges - minden esetben visszaállítjuk az eredeti állapotot."

Sebők Emília


A képek a szerző felvételei. További fotók a készülődésről: Fotógaléria


A témáról előzőleg: GÁZ VAN! VAN? DE HOL VAN?