HA FELNÉZÜNK, NAPÓRÁT LÁTHATUNK!

Csak járkálunk ide-oda a piacon, nézzük az árut, és kicsit sem emeljük fel a fejünket. Pedig megéri! Az oldalsó épület tetején, aprócska tornyán felfedezhetünk egy kedves részletet, és egyúttal megtudhatjuk a pontos időt. Valamikor nemrégiben ugyanis egy napórát szereltek ide!

De hogyan, miként került ide ez az ősi időmérő eszköz? Tekse Andrást, városunk főépítészét kérdeztem erről, így derült ki:

A piac felújítását tervező a Vándorépítész Kft. kiváló építész tervezője, Czégány Sándor ötlete volt erre a felületre napórát helyezni, és ő is szerkesztette meg. (A mérhető időintervallum például a tájolástól függ, de még több más szempontot is figyelembe kell venni a csak látszólag egyszerű időmérési megoldás tervezésénél.) A kivitelező cégnek köszönhetjük a megvalósítást, illetve annak lelkes és igényes szakmai kvalitású helyszíni vezetője koordinálása mellett készült el a szerkezet. Egyébként a felújított piac átadásakor még nem volt elhelyezve, azért nem láthattuk korábban.

De nem lett volna könnyebb egy egyszerű, hagyományos órát felrakni ide? A tervező szerény válasza erre: "a napóra olcsóbb", mint egy jól működő digitális vagy egyéb óramű. Emellett figyelemfelkeltő, esztétikai értéke nem összevethető a klasszikus órával. Nem csoda, hogy a napóráról úgy írnak általában, hogy az nemcsak időmérő eszköz, hanem önmagában is mintegy művészeti, építészeti és műszaki alkotásként szereplő építmény.

És ha már erről így szót ejtettünk, Tekse András visszaidézte, hogy előzőleg nem volt ott óra - esetleg csak rövid ideig - de az 1992-es épület tervén jelölve volt az óra helye. A mostani felújítás 2018-ban elkészült terveit nézve viszont a piackiszolgáló épület felújítási homlokzati kiviteli tervén már konkrétan megnevezték: "(nap) óra".

Sebők Emília


A képek a szerző felvételei.

A témát és a kedves látnivalót Balla Imrének köszönöm, aki észrevette és felhívta rá a figyelmemet.