FÚRÁSI EREDMÉNY? MOL-KÚT A BALLAI ÚT MELLETT

Mindössze egy szűk hónapig állt városunk határában, a Ballai út mellett a MOL-nak földgázt kereső impozáns fúrótorony. Amilyen látványos gyorsasággal kiépítették a kutatóbázist, olyan pillanatok alatt tűnt el nemrégiben.

Pár napig nem volt ott más, mint az üres betonplatform közepén egy kútfej és egy ki tudja mire való betonvályú. Majd múlt hét végén ismét élettel telt meg a placc, újra briliáns logisztika és nagyon profin végzett műveletek ámulója lehetett, aki arra járt:

Hogy pontosan mi történik és mi fog még itt történni, arról a MOL Sajtóiroda kérésemre az alábbi tájékoztatást adta:

A munkálatok során most a kút vizsgálata következik, az van soron. Amennyiben a kút termelőképesnek és gazdaságosnak bizonyul, úgy a következő lépés a kút bekötése lesz a távvezetékrendszerbe.

A kút és környezetének kialakítását illetően: a kútfej egy fontos biztonsági elem, amelynek segítségével irányítható és szabályozható a kút működése. A betonvályú és gödör nem marad nyitottan, ezeket átmenetileg technológia okból kellett kialakítani. Nem fognak a későbbiekben semmiféle balesetveszélyt jelenteni a területen.

A munkálatok befejezése után a környéket rekultiválják, és megfelelő védelmi rendszert alakítanak ki a kút körül. Emellett, ahogyan erről már korábban szó volt, meg fog történni a Ballai út helyreállítása is az eredeti (értsd: a MOL-munkálatok megkezdésekori) állapotnak megfelelően.

Sebők Emília


A képek a szerző felvételei.