FELFÜGGESZTETTÉK BOLDOG ISTVÁN MENTELMI JOGÁT! 

Az Országgyűlés mai ülésén megszavazta Boldog István fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését: 186 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül! - adta hírül pár perccel ezelőtt az index.hu.

Ez azt jelenti, hogy megindulhat a személyére irányuló közvetlen és célirányos nyomozás! Ha szükségesnek látszik, büntető eljárásjogi kényszerintézkedést is alkalmazhatnak Boldog István, választókerületünk fideszes országgyűlési képviselőjével szemben.

A legfőbb ügyész uniós pályázatokkal kapcsolatos hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként pár nappal ezelőtt (2020. ápr. 2-án) tett indítványt az Országgyűlés elnökénél Boldog István (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A magyar szabályozás alapján ugyanis a képviselő ellen nem lehet büntetőeljárást lefolytatni, sem büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni az Országgyűlés előzetes hozzájárulása nélkül.

Körzetünk fideszes országgyűlési képviselőjének ügyét már ma - mintha sürgősséggel tenné - megtárgyalta a parlament Mentelmi bizottsága, és közvetlenül utána az Országgyűlés plenáris ülésére is beterjesztették. A Mentelmi bizottság zárt ülésén meg kell hallgassa a képviselőt, de ezek szerint Boldog István nem tudott olyan meggyőző érvekkel, adatokkal szolgálni, amelyek megakadályozták volna a mentelmi joga felfüggesztésére szóló javaslatot. Bár az ügyészségi indítvány közzététele után azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az ő lelkiismerete tiszta! A bizottság Boldog István mentelmi jogának felfüggesztésére tett határozati javaslatát a parlament ellenszavazat nélkül elfogadta!

A mentelmi jog felfüggesztése azt jelenti, hogy a Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) kapcsolatos pályázatoknál - az eddigi nyomozati adatokon alapuló gyanú szerint - elkövetett visszaélések, jogellenesen befolyásolt közbeszerzésekben elfogadott jogtalan haszon ügyében már lefolytatott széles körű nyomozást mostantól közvetlenül ki lehet terjeszteni Boldog Istvánra. Eddig ugyanis konkrétan a személyére vonatkozó nyomozás nem történhetett, ha az ügyben szereplő gyanúsítottak esetleg tettek is rá nézve terhelő vallomást, azt ismeretlen tettest érintőként kellett tekinteni.

Most viszont már ismert gyanúsítottként kezelhető Boldog István, így vele szemben minden nyomozati és büntető eljárásjogi cselekmény lefolytatható: Gyanúsítottként ki lehet hallgatni, és amennyiben az összegyűjtött, rá nézve terhelő adatok indokolttá teszik, kényszerintézkedésként letartóztatásba helyezhető vagy lakhelyelhagyási tilalom rendelhető el vele szemben. Továbbá az ő mentelmi jogának felfüggesztése azt is jelenti, hogy az ügyben szereplő többi gyanúsítottnak is fel lehet most már Boldog István szerepére vonatkozó kérdéseket tenni.

És mivel a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az ügyben, ott születhet döntés az ellene való esetleges vádemelésről.

Sebők Emília


Az indítófotó Boldog István Facebook-oldaláról származik.