FALUKÖZPONT KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSSEL ÓBALLÁN

Az Óballai Falunap (2019. szept. 7.) egyik programpontja volt  a buszmegállónál, az Építész standon az arra a helyre tervezett településközponti építmény tablókon és kis maketteken való bemutatása.

Tavaly ősszel Budapesten egy építészkonferencián mutatták be a Szent István Egyetem (SZIE) építészhallgatói által Óballa központjába elképzelt építmény több mint modern, mondhatni extrém, de főként funkciójában nehezen meghatározható valami látványterveit. És aki ezzel kapcsolatban kételyének merészelt hangot adni, azt kulturáltnak legkevésbé sem mondható hangnemben küldte el kultúrmunkás és kultúrmérnök... Meg és mert ugye, majd a közösségi tervezés! Az majd kialakítja egy olyan létesítménynek a tervét, amilyet a helyi közösség szívesen és hasznosnak látna a faluközpontba. Ahelyett, amit az addig ott sosem járt ifjak - nem mellesleg neves oktatójuk segítségével - papírra vetettek...

És igen, volt is közösségi tervezés, nem is egyszer, Óballán. Érdemes az ezeken készült fotókon a résztvevő falubeliek arckifejezését tanulmányozni! Idegenkedés, nem tetszés, elutasítás, ez volt a jellemző reakció. Mégis, a közösségi tervezés úgy látszik, megtette a magáét: a most bemutatott rajzokon egy a környezethez úgymond anyaghasználatában és geometriájában is kapcsolódó épületet tanulmányozhattunk. Ezek a látványtervek és makettek egy létesítményt mutatnak, amely teret ad olyan közösségi eseményeknek, mint például a falunap egyes rendezvényei, sportesemények, helyi, sőt akár családi, baráti összejöveteleknek, de az itt időző (jellemzően kerékpáros) turistáknak is a pihenésre. 

Hogy pontosan milyen részekből alakulna ki ez létesítmény? Egy logikusan a hosszanti elrendezést megvalósító tekepálya és egy pajta fogná közre a központi teret. Tetszenek érteni?! Egy féltetős tekepálya! Meg egy pajta! Ez lett az úgynevezett egyszerű falusi embereknek értelmezhetetlen beton valamikből! 

Hála a közösségi tervezésnek, leszállt hát a koncepció a földre, és remélhetőleg használható építményt és környezetet eredményez, ha megvalósul! Olyasmit, amit a magyar falusi ember és közösség maga is meg tudott teremteni évszázadokon át! Sőt, az ország fában gazdag vidékein, ahol a faépítmények készítésének sok évszázados hagyománya, magas szintű gyakorlata van, ez az itt "kifőzött" terv nem is számítana különösebben minőségi konstrukciónak!

A praktikum, a napi igénybevétel és a rendben-tisztántartás, -tarthatóság még felvet néhány gyakorlati kérdést, de most már joggal remélhetjük, hogy a közösségi ráhatás ezeket is majdcsak megoldja.

Hogy a terv miként és főként milyen pénzből fog megvalósulni, az egyelőre kérdéses. A tablókon a budapesti Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karon kívül Törökszentmiklós város és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és szerepelnek a projekt résztvevőiként.

Sebők Emília


A tervrajzok alatt megnevezett alkotók: Dr. Rohoska Csaba DLA vezető konzulens, Cserveni Viktória, Csiha Dóra, Sávai Lilla, Szabó Viktória


A téma első bemutatása: MI ÉPÜL MAJD ÓBALLÁN?