ELTÖMŐDÖTT LEFOLYÓ - VISSZAÁRAMLÓ CSAPADÉKVÍZ?

A múlt hónapban többször lecsapó heves zivatarok is rávilágítottak, milyen fontos a városi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése. - olvashatjuk a város Facebook-os oldalán.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában finanszírozva, tavaly meg is indult az a csapadékcsatorna-hálózat fejlesztés, amely a piactértől indulva, a Vásárhelyi utcán, majd a Templom utcán haladva a Bicskás-tóba vezeti az összegyűjtött csapadékvizet. Ennek eredményeként a körzet csapadékvíz elvezetésének gyorsasága javulni fog. - szól az ígéret.

A folyamatban lévő beruházás jelentős része már elkészült, így megtörtént a Bicskás-tó kotrással való rekultivációja, a mintegy fél hektáros nagyságú tározó kialakítása is. A tóba érkezik tehát a zárt csatornában a csapadékvíz, amely innen továbbvezetve a Bicskás-tavi (Alatkai úti) csapadékvíz átemelőbe csatlakozik be.

A tározó feladata, hogy ideiglenesen befogadja az esetlegesen olyan nagytömegben érkező csapadékvizet, amelyet az itteni átemelő szivattyúk nem tudnának kellő ütemben a Tinóka-ér/Szajol I.-belvízcsatornába vezetni. És itt nemcsak a fent leírt utcákból összegyűlő csapadékvízről van szó, hanem a volt Galambos-tó irányából szintén zárt csapadékvíz-elvezetéssel ideérkező vizekről is. Ez az ideiglenes tározás lehetővé teszi, hogy a vízátemeléshez kevesebb szivattyú is elegendő legyen, ami megtakarítást jelent, különösen, hogy azokat korszerűbb, energiatakarékos berendezésekre cserélték.

Nos, eddig az elmélet! Vagy a papíron szép terv? Ugyanis, aki június végén a Bicskás-tónál járt, azt láthatta, hogy a kifolyórács gyakorlatilag el van zárva szeméttel:

Ezt látva pedig még a laikus is eltöpreng, vajon mi történik, ha valóban jönnek a mostanság gyakran előforduló, nagy vízmennyiséget hozó esők. Akkor mennyire tudja ez a rendszer ellátni a sok pénzért kiépítve remélt csapadékvíz-elvezető szerepét? A szemétnek ugyanis csak egy része, amely az emberi gondtalanság /szennyezés miatt kerül a tóba, a természetes anyagok is összeállnak egy idő után. De mindkettővel tartósan számolni kell! A probléma pedig már nem elméleti, a városi csapadékvíz- elvezető rendszert üzemeltető Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. a közelmúltban szembesült ezzel. Róth Ervin, a Kft. ügyvezetője így értékeli a helyzetet:

"A beruházás még nincs átadva. Eddig csak az Alatkai úti szivattyú átemelő kulcsát kaptuk meg. A gépházban korszerű szivattyúk vannak új vezérléssel. Eddig kiválóan vizsgáztak. A gondot az okozza, hogy a tó építési terület, ráadásul a hosszú meredek partszakaszon sehol nem lehet a víztükröt megközelíteni, a szükséges tisztítási feladatokat ellátni, még az vízelvezető rácsnál sem!

A június 20.-i szokatlanul nagy mennyiségű csapadék és vihar próbára tette az egész város csapadékvíz elvezető rendszerét. Kritikus helyzet a Mészáros Lőrinc utcában, a Pánthy út végén lévő vasúti aluljáróban és a Bicskás-tónál alakult ki. Az előbbi kettőt áramszünet okozta, ami viszonylag hamar helyreállt. A Bicskás-tó szintje azonban a vízelvezető szintje fölé emelkedett, mert a rácson nem tudott kifolyni a víz. A szivattyúház vízszintje csak 43 százalékon állt. Amennyiben a tó vízszintje emelkedik, fennáll a veszélye, hogy a csapadékvízrendszerben visszatorlódik a víz, és nem tudja megfelelően elvezetni a vizet. Ezért lenne fontos a Bicskás-tó vízfelszínének elérhetősége, a kifolyó tisztántartása. Amire most nincs mód!"

Itt tartottunk hát 2019. június 27-én, amikor a fenti cikkszöveget elküldve kértem a beruházás projektmenedzserétől, Marsi Péter polgármesteri kabinetvezetőtől és a kivitelező cég, a Cser-Víz Épszer Kft. itteni építésvezetőjétől, Dancsó Csabától, írják meg, miként értékelik ezt a helyzetet, hogy az ő véleményükkel tehessem közzé a cikket. Nem írták meg! Pedig közben egyszer még emlékeztettem is őket ...

Közben azonban valami (kevés) mégis történt: A vízelvezető rácstól valakik, valahogyan eltakarították a szemét jó részét, igaz csak pár méterrel arrébb kotorva azt... Ezek szerint mégis csak fontos a víz szabad lefolyásának biztosítása? Megkérdeztem Róth Ervint, ő tudja-e mi és ki által történt. Nem, ő nem tudja. Hiszen mint már hivatkozott rá, ez itt még építési terület. A karbantartáshoz pedig kellene a megközelíthetőség, ami a növényzettel vadul benőtt meredek parton balesetveszélyes, lépcső meg nincs kiépítve...

­­­***

A cikk megjelenése után Dancsó Csabával, a Cser-Víz Épszer Kft. itteni építésvezetőjével a Bicskás-tóval kapcsolatban - írásban eljuttatott válaszai alapján - az alábbi kommunikációt folytattam, választ kapva a kérdéseinkre:

Dancsó Csaba válasza: A tó üzemeltetése a kezelő feladata, így a tónak a hulladéktól való mentesítése sem a kivitelező feladata.

Kérdés: Csakhogy ez itt még építési terület, nincs átadva a kezelőnek, akkor ebben a mondhatni átmeneti időben kinek a feladata a lefolyó szabaddá tétele a szeméttől?

Válasz: A rács nincs eltömődve, amit Ön lát az egy zsák hungarocell, mely úszik a vízen, de nem zárja le a befolyást (intézkedtem az elszállításáról, a mai napon -2019. júl. 11. -  leellenőrzöm).

Kérdés: Sajnos már az eddigiekből is látjuk, hogy az emberek képesek bármilyen szemetet beledobálni a tóba, nemcsak a könnyű, a vízen lebegő hungarocellt. De a fotón a szerves szemét összegyűlése is látszik, tehát a lefolyórács tisztítására a későbbiekben is szükség lehet. Hogyan lehet ezt megoldani, ha nincs kiépítve egy biztonságos mód a vízhez, a rácshoz való lejutásra?

Válasz: A projekt része a lejutás biztosítása, erre augusztusban kerül sor.

Kérdés: Ezek szerint nem kell félni, hogy a víz bizonyos körülmények között visszaáramoljék a tóból a csatornába?

Válasz: A nagy esőzés idején áramszünet volt az átemelőnél is, mely rendszerszerű működéséből adódóan az elektromos ellátás helyreállása után automatikusan elindult. Visszaduzzadás a rendszerben csak ez idő alatt lehetett, de ez nem okozott semmiféle kárt.

Sebők Emília

A képek a szerző felvételei.


A Bicskás-tóról korábban: MI TÖRTÉNIK A BICSKÁS-TÓNÁL?