ELSŐ NAP A MEGÚJULT PIACUNKON - ÉS A MÁSODIK...

A mai napon elkezdtük belakni a megújult piacunkat! Kulturált, tágas, rendezett! És már elsőre is különösebb bakik nélkül működött.

Az üzemeltető Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, Róth Ervin mindezt úgy értékelte, hogy igyekeznek épen és egészségesen túlélni az első piacnapokat, aztán majd menetközben próbálnak igazodni az új helyzethez, a vevők és az árusok igényeihez. Szerencse, hogy az első éles "gyakorlat" szerdai piacon történhetett a hosszas előkészítés után, de az erősebb megterhelést jelentő szombat még hátra van...

Az első észrevételeinket az ügyvezetővel értékelve a következőket láttuk:

  • Feltűnően hézagos volt a zöldség-gyümölcs piac, több asztalsor is hosszan üres volt ma reggel. Az egyik legnagyobb kereskedőt pedig nem találtuk a szokott első sorbani helyén, csak valahol hátul, az utolsó sorban, sőt a másik asztalára még hátrébb, egy autóbehajtó út melletti igen előnytelen helyen találtunk rá. Így lettek az elsőkből utolsók...

A kereskedő érdeke is számít, de azt szokás kevésbé fontosnak tartani, mint a vevőét. Nos, vevői szemmel nézve sem öröm, hogy az egyébként is - finoman szólva - behatárolt kínálat egyik számottevő szereplőjét eldugták ezekre a kijjebb eső helyekre, miközben több tíz méter asztal árválkodik üresen, ahol a helyeket olyanok bérlik, akik csak időszakosan jelennek meg a piacon, például palántával, földieperrel.

Mi meg kóvályoghatunk a tágas, ámde foghíjas térben, a szétszórt eladók között. Ahelyett, hogy az állandó piaci szereplőket betömörítették, összehúzták volna egy helyre. Ez a szétszórt elhelyezés télen, rossz időben a vevőknek sem lesz kellemes, és hát így takarítani, síkosságmentesíteni is nagyobb területet kell majd.

Róth Ervin ezekre a kifogásokra azt mondja: "Egyelőre még nem tudjuk, mit talál a 'nagyérdemű' is 'jó helynek'. Adjunk időt magunknak és a piacnak!

  • A tetők alól kiszorult zöldség-gyümölcs kereskedő, ha védeni akarja az árut és a vevőket is esőtől, hótól, hogy nála megálljanak vásárolni, majd maga buherál valami tetőt az asztala fölé, miként az ideiglenes árusítás hónapjaiban tették. Ezzel máris romlik a piac kialakított esztétikai stílusa, egysége. Ennek nehéz lesz ellenállni piacfelügyeleti megfontolásokból!
  • A tetőzet a piac más részén is érdekes megoldást szült már az első napon: A piaccsarnok mögötti területen (a WC előtt) esztétikus kihúzható ponyva van tetőként kiépítve, az egyik árus mégis a saját kis vászon-valamijét használta, ezzel itt is a barkács-stílust előhozva. Csakhogy igaza lehet, mert a kiépített ponyvatető túl magasan van, így az árnyéka kisebb, mint az alacsonyra helyezett saját vászontetőé. De ez még majd alakul, másik árus például kifejezetten a kihúzható tető alá pakolt.
  • A piac rendjét illetően: Végre kitiltották a bicikliket az árusító sorokból, de ez ma csak a vevők között okozott vitát, a piacfelügyelőt senki nem is látta, nemhogy kijött volna az irodájából, és figyelmeztette volna a szabálysértőket. (Megjegyzem, évek óta rendszeres piacjáró vagyok, de a piacfelügyelőt még nem láttam kinn a placcon!) Legalább néhány piktogramot ki lehetne helyezni a Piac rendje-táblákra.
  • A hátsó részen a szemétkonténerek kerítése előtt lepusztult kocsmaasztalok rontják a képet! A büfé üzemeltetőjének kérése volt, hogy kapjanak ilyen helyet, mert korábban is voltak asztalai... De a szép új piacra legalább lefesthette volna őket...
  • A Táncsics úton ma is sok volt a két oldalon parkoló autó, furgon, pedig reméltük, hogy ez lényegesen enyhül a piaci parkolóhelyek megnyitása után. Róth Ervin meglátása szerint enyhült az utca ilyetén terhelése, a parkolók tele voltak, és elég hely sosem lesz, remélhetőleg... Vagyis élénk érdeklődés lesz a piac iránt.

Sebők Emília

A képek a szerző felvételei. - Az indítóképen a piaccal ismerkedő óvodások láthatók.

ÉS AKKOR JÖTT AZ ESŐ...!

Nem kellett sokat várni, az első nap után a másodikra megérkezett az eső, és máris - az éppen üres piacterületen is - bebizonyosodott egyes előzetes aggodalmak jogossága:

  • A tetőzet nem védi elegendő mértékben az asztalokat, áll rajtuk az esővíz, ami akkor is probléma lesz, ha piacidőben az árura fog esni az eső.
  • A pilletetők közötti ún. folyósokon szabadon esik be az eső a területre (látszik a nyoma az elsötétedett térkövön), amit akként vetettem fel annak idején a piacfejlesztésről tartott lakossági fórumon, hogy itt fogjuk továbbra is kiszúrni egymás szemét az esernyőkkel. A tervező szakembere viszont erre sértődötten azt válaszolta, hogy amennyiben teljes fedést adna a tetőzet, az már majdnem olyan lenne, mintha egy zárt épületet hoznának létre... Nos, nem lett olyan...!
Sebők Emília

                                                                                                    Beküldött felvételek.