ELINDULT A KUTATÓFÚRÁS A BALLAI ÚT MELLETT

Felállítottak a semmi sáros közepén egy rendkívül impozáns építményt, és tegnap megkezdődött a Ballai út mellett a MOL-kutatófúrás!

Számunkra meglepő gyorsasággal, az ezen dolgozó szakembereknek minden bizonnyal szokásos ütemben, alig egy hét alatt felállították a Ballai út melletti platformon a földgázkutatásra szolgáló fúrótornyot, és elindult a munkálat.

A laikusok mindig valami nagyon látványos dolgot várnak: ásatáskor csillogó kincseket, egy gázfúrótorony üzembe helyezésekor legalábbis égbetörő lángnyelveket. Nos, nem történt semmi ilyesmi! Kis zaj, az igen, az eddigi csendes készülődéshez képest, az lett. És hát maga a torony lenyűgöző látványt nyújt a pusztaságban.

A felállított Rotary R-69 fúróberendezés 3500 m mélységig jut le a földben. A szeizmikus technológiával történt feltérképezés alapján pedig a környéken itt remélik leginkább, hogy kitermelésre érdemes mennyiségű földgáz-készletet találnak.

A cég szakemberei által a kérdéseimre adott válaszokat a MOL Sajtóiroda továbbította hozzám, amelyekből megtudhatjuk, hogy

  • Mintegy 1,5 -2 hónap alatt többnyire meg tudnak bizonyosodni arról, hogy találtak-e kőolajat vagy földgázt a vizsgált területen.
  • Amennyiben a fellelt energiahordozó-készlet mennyisége alapján az a döntés születik, hogy megkezdik a kitermelést, a vezeték kiépítése, majd a meglévő MOL-gyűjtőállomáshoz való csatlakoztatása a feladat.
  • Ha nem a kitermelés mellett döntenek, akkor a bányatörvénynek megfelelően fel kell számolni a kutatási tevékenységet, a földalatti munkálatokat.

Sebők Emília


Az indítókép a szerző felvétele 2020. márc. 10-én. További képek a Fotógalériában


A témáról előzőleg: HAMAROSAN KEZDŐDIK A KUTATÓFÚRÁS