ELADÓ A LIPTÁK-/CSERESNYÉS-VILLA

Törökszentmiklós nem bővelkedik régi, módos polgári házakban. Amelyek megépültek és még ma is megvannak, zömmel az Almásy úton találhatóak. 

És itt, a vasútállomás előtti részen van az egyetlen, némi nagyzolással villa-negyednek nevezett rész, a Petőfi út (Ötödik út) és a Polgár Gellért utca (szerintem ezt az utcanevet itt nem sokan ismerik) között. Mindössze négy épület tartozik ebbe a körbe, közéjük ékelve jellegtelen modern házak. És most e közül a négy villa közül eladó az egyik.

Netes aukciós oldalon találtam a hirdetést, amelyből kiderült: árulják Cseresnyés doktor házát, legalábbis a ma itt élők jobbára így ismerik a villát. A hirdetés szövegében az olvasható, hogy az épületet a múlt század 30-as éveiben (bár az átadás éveként 1930-at írnak) Törökszentmiklós főépítésze építtette nagy gondossággal. Így igaz.

Lipták János 1921-ben került Törökszentmiklósra mint önálló építőmester. Számos épület az ő hozzáértését dicséri a városban és a környéken. Lipták János volt az egyik felépítője a Járásbíróság (ma a gimnázium kollégiuma) impozáns székházának, és a régi víztorony kivitelezési munkái is az ő tervei alapján folytak. Nos, ez a jeles mester építette saját családjának azt a házat, amely most új tulajdonoshoz kerülhet. Reméljük, jó kezekbe kerül!

Sebők Emília

A kép a szerző felvétele.