EGYÉNI KÉPVISELŐJELÖLTEK ÉS FURCSASÁGOK!

Izgalmas kérdés, hogy kire adhatjuk a voksunkat, kik az itteni egyéni képviselőjelöltek. 

Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú Országgyűlési egyéni választókerületében (székhely: Törökszentmiklós) 23 településen összesen mintegy 76 ezer választópolgár jogosult április 8-án szavazni az országgyűlési képviselők választásán. 

A Törökszentmiklósi Választási Bizottság tagjától, Serfőző Istvántól megkapott hivatalos listán 28 egyéni jelölt neve szerepel, ennyien szerettek volna itt a képviselői megméretésen részt venni. Csakhogy közülük 11 jelölt nyilvántartásba vételét elutasította a Választási Bizottság. Többségükben eddig ismeretlen, sosem hallott nevű pártok jelöltjei voltak, illetve pártoktól független próbálkozók.

Jelenleg tehát 17 fő van a listán nyilvántartásba véve, akikre szavazni lehet. Kilencük ellen azonban rendőrségi feljelentést tett a Választási Bizottság a választási szabályok megsértése miatt. Azt viszont nemigen lehet remélni, hogy ezek az ügyek április 8-ig bírósági döntésre jutnak, így a szavazólistán ez a 9 jelölt is szerepelhet. Hogy mi fog történni, ha mondjuk valamelyikük a körzet megválasztott képviselője lesz (bár erre nem sok az esély) és később a bíróság ítélete szerint valóban választási csalással került a parlamenti székbe az illető? Akkor bizony le kell majd mondani a mandátumáról. De ez a gondolatmenet meglehetős fikció.

Hogy miért utasították vissza egy jelölt nyilvántartásba vételét és mikor éltek feljelentéssel, erre Serfőző István a következő magyarázatot adta: Visszautasítás abban az esetben történt, ha a jelölt nem tudott 500 darab érvényes ajánlást bemutatni. Ha ezek között volt olyan, amelyik a törvénysértés megalapozott gyanúját vetette fel, akkor a feljelentésről is döntést hozott a Bizottság. Nem történt visszautasítás, ha a jelölt több mint 500 darab érvényes ajánlást tett le az asztalra, de ha ezek között csalás gyanújára alapos okot adó cselekmény is volt, akkor itt is megtörtént a feljelentés. Vagyis a visszautasítás vagy nyilvántartásba vétel attól függ, hogy a jelölt tudott-e legalább 500 darab érvényes ajánlást bemutatni. A feljelentésről szóló döntésnél pedig az volt a kérdés, volt-e vélelmezhető csalásra utaló történés az ajánlások gyűjtése során.

Ismert és alig ismert, de nem most alakult pártok jelöltjei

A kormányzó Fidesz-KDNP jelöltje az eddigi parlamenti képviselő, Boldog István. Egyelőre külön egyéni jelölttel szerepelnek az olyan ismert ellenzéki pártok, mint a Jobbik, az LMP, a Momentum Mozgalom, sőt a Munkáspárt és még a MIÉP is életjelet mutat magáról jelöltjével. Együtt állított jelöltet körzetünkben az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért Párt. Ha viszont ebben a körben lesz visszalépés egy másik ellenzéki párt jelöltje javára, akkor rövidülhet a lista. Ezek a pártok minden gond és jogsértés nélkül juttatták itt az emberüket a szavazólapra. A Jobbikos Csányi Tamás, az MSZP-Párbeszéd jelöltje Rózsa Endre és a Munkáspárti Szilágyi András mind ezen a vidéken élnek, ismert helyiek.

A bepróbálkozó két nemzetiségi párt közül az Egyenlőség Roma Párt jelöltjének nyilvántartásba vételét visszautasították, a közel 5 éve létező Magyarországi Cigánypárt jelöltje viszont bekerült a választhatók körébe, igaz, ellenük érvényes feljelentés van!

Nem mondható különösebben ismertnek a nálunk is induló A Haza Pártja bár a meglehetősen erőteljes grafikájú párt-emblémájuk ismerős lehet betyárkodó, magyarkodó falunapokról és hasonló rendezvényekről. Rendszerváltó Mozgalom Párt néven 2012 végén alakultak meg, most A Haza Pártja elnevezéssel próbálnak szerencsét három jelölttel is Szolnok megyében, holott székhelyükként a Békés megyében lévő Gyula van bejegyezve! Jelöltjük a mi körzetünkben simán bekerült a választhatók listájára. 

A Törökszentmiklós központú Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. választókerület egyéni országgyűlési képviselőjelöltjei

A szolnoki székhelyű Magyarországért Demokratikus Párt is már 5 éves, ennek ellenére nem sokat tudunk róluk. De a nálunk jelölt Lakatos Edit (jelölése feljelentéssel érintett!) mellett még van a megyében képviselőségért induló másik két jelöltjük is. Bár nem ritka családnév, mégis feltűnő és elgondolkodtató, hogy a mi körzetünkben jelöltségért indulók között eredetileg három Lakatos vezetéknevű is volt, különböző pártok színeiben. A Nemzeti Választási Iroda pedig a Magyarországért Demokratikus Párt által állított jelöltek között tart számon három Lakatos vezetéknevűt. Talán azért lehet észrevenni az ilyen névazonosságokat, mert másutt is előfordul, lesz még szó ilyen esetekről.

Az Összefogás Párt 2009-ben létesült szentendrei székhellyel. Azóta Budapestre váltottak. Ennek ellenére Szolnok megye négy választókerületéből háromban is van egyéni jelöltjük a listákon. Nálunk viszont valami nem volt rendben a jelölésükkel, mert feljelentette őket a Választási Bizottság. Róluk még érdemes megjegyezni, hogy a párt vezetője, Szepessy Zsolt ellen büntetőeljárás van folyamatban. Ő az, aki Monok polgármestereként jó évtizede kétes hírnevet szerzett magának.

A nyíregyházi székhellyel 2015-ben bejegyzett Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (MEDETE PÁRT) időközben szintén áttette székhelyét Budapestre. Most a nálunk induló jelöltjükön kívül még a megye másik két körzetében is megpróbálkoznak a parlamenti hely megszerzésével. Igaz, nálunk a Választási Bizottság az ő indulásukban is problémát látott és feljelentést tett. 

Ugyancsak 2015-ben alakult meg a Családok Pártja, akkor a nyírségi Ófehértó székhellyel. Most már ők is Budapest székhellyel vannak nyilvántartva. A miénken kívül még két Szolnok megyei körzetben van jelöltjük. Nálunk azonban feljelentéssel sújtva.

Ez utóbbi két pártról a hvg.hu úgy írt néhány nappal ezelőtt, hogy "Szepessynek nem az Összefogás az egyetlen kamupártja, ... több hasonló álszervezettel működik együtt. Érdekelt a Családok Pártja, illetve a Magyarországon Élő Tanuló és Dolgozó Emberek Pártja nevű kamupártokban." 

Újonnan jöttek

Ezeken túl is érdekes képet mutat a jelöltlista! Ebben a körzetben négy olyan, a semmiből nagy hirtelen felbukkant párt jelöltjére szavazhatunk, amelyekről eddig mit sem tudtunk, nem is tudhattunk, és nem is nagyon igyekszenek megmutatni magukat!

Miként a furcsaságok az egész listán szemünkbe ötlenek, az eddig sosem hallott pártoknál és választható jelöltjeiknél is! Velük kapcsolatban is betekintünk a megye másik három választókerületi listájába; miáltal különös dolgokat fedezhetünk fel! 

A Net Párt Biatorbágy székhellyel létesült 2017.06.18-án, jelenleg Vásárosnamény szerepel a bírósági nyilvántartásban székhelyeként. Vagyis egy éve sincs, hogy megalakultak, a mi megyénktől igencsak távoli székhelyekkel. De máris három jelöltjük szerepel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei listán.

A Közös Nevező 2018 szerveződés 2017.05.27-én alakult meg Budapesten. A miénken kívül a Jászberény székhelyű 2. választókerületben is van induló jelöltjük.

Két külön induló a Net Párt és a Közös Nevező 2018 párt, de ha jobban megnézzük, mintha szoros családi kapcsolatok fűznék össze őket: A Net Párt jelöltje nálunk Kádár Miklós István, a Közös Nevező 2018-é Kerezsi Virág Ágnes; mindkettejük jelölése mellett ott áll a Feljelentés! Csakhogy a Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető adatbázis szerint a 2. választókerületben (székhely: Jászberény) a Net Párt jelöltje Kerezsiné Kádár Éva Erika, a Karcag székhelyű 3. kerületben pedig Kádár Miklósné próbálkozott a párt részéről, de ez utóbbi nyilvántartásba vételét elutasították. És volt még egy azonos nevű jelentkező a megyében: Kerezsi Tamás Dániel a Közös Nevező jelöltjeként próbálkozott a szolnoki székhelyű 1. választókerületben, ám az ő nyilvántartásba vételét is elutasították. A vélhetően családi kötődésű jelöltek indulása tehát nem valami elegáns, ha azt vesszük, hogy elutasítások és feljelentések illették őket.

Természetesen az is előfordulhat, hogy a fenti névazonosságok nem jelentenek semmiféle családi kapcsolatot a pártok képviselőségért induló jelöltjei között! De mit gondoljunk arról, hogy a Közös Nevező párt indulói között Vas megyében ezek a nevek szerepelnek egymás után: Bazsó Ferenc, Bazsó Ferencné és Bazsó Sándor János?

Az ország egy szintén tőlünk távoli választókörzetében pedig ugyanabban az egyéni választókerületben öt azonos vezetéknevű indul öt különböző párt jelöltjeként! Politikusi "dinasztiák" lennének éppen kialakulóban vagy inkább a közpénzlenyúlására "vállalkoznak"? 

A Haladó Magyarországért Párt létesítő okirata 2017.09.25.-i keltezésű, erősen feltételezhetően tehát itt is "választási" pártról van szó. Székhelye a Vas megyében lévő Gyanógeregye! Hogy miként kerültek Szolnok megyébe? Rejtély! Mindenesetre van egy képviselőségre aspiráló jelöltjük az 1. választókerületben is. Nálunk viszont feljelentés illette az eddigi működésüket a Választási Bizottság részéről. 

Csobánkai székhellyel létesült 2017 februárjában az Iránytű Párt. Valamit azonban máris nagyon tudnak, hiszen megyénk mind a négy választókörzetében van jelöltjük! Bár nálunk az ő választási előkészületeiket is feljelentés kísérte.

Többször is előkerült a fentiekben a megjegyzés, hogy olyan pártok próbálkoztak és állítottak is jelöltet körzetünkben, amelyek nem országosan ismertek, ráadásul semmi kötődésük vidékünkhöz. Azért lehet ez kifogás, mert nem valódi nagy, ismert országos pártokról van szó, amelyek érthetően igyekszenek minden körzetben jelöltet állítani, építve a párt általános ismertségére. De ők is, ha mód van rá, helyi politikusokat indítanak a körzetekben, ettől is remélve a sikert. A kicsik és/vagy újak viszont inkább csak ott remélhetnek aláírásokat, ahol a jelöltjük helyileg ismert, elismert személy. Hogy a távolról próbálkozóknak ez problémát jelentett, az tükröződik vélhetően a sok feljelentésben: a mi körzetünkben a 28 próbálkozó közül 18 kapott feljelentést! Ebből olybá tűnik tehát, hogy a hátrányokat mintha trükközéssel próbálták volna kiegyenlíteni?

Informálódjunk, de miből?!

A közzétett hivatalos forrásokból - a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról, a bírósági nyilvántartásokból és a Választási Bizottság adataiból - megszerezhető adatok böngészése és a tényfeltárás már több sajtóorgánumot érdekes felfedezésekre vezetett, így az egyéni országgyűlési képviselőségért a mi választókerületünkben harcba induló pártokról a fentieknél jóval szélesebb körű információ elérhető. De vannak olyan pártok is, amelyek meglehetős sikerrel rejtőzködnek, aláhúzva a gyanút, hogy valójában csak a támogatási pénzre hajtanak, és nem a parlamentbe való bekerülés a valódi céljuk.

Az eddig is parlamenti pártokról folyamatosan informálódhatunk, nem most kell kutakodni utánuk, hogy kik ők. A többiekkel kapcsolatban viszont nem mindig könnyű a dolgunk, ha meg akarunk tudni róluk és a jelöltjeikről részleteket is. És ez nemcsak a pár hónapja alakult újonnan jöttekre igaz, hanem azokra a pártokra is, amelyek már évek óta léteznek a parlamenten kívül. Van, amelyiknek van saját honlapja, van, amelyiknek nincs. Ugyanez a helyzet a közösségi oldalon való jelenléttel is.

Mindenesetre - ha nem is ez alapján fogunk szavazni - megéri böngészgetni ezeket a forrásokat, mert érdekes, esetenként leleplező információkra bukkanhatunk. Kiderülhet például, hogy a néhány hónapos pártocska programja meglehetősen vérszegény! Ha csak ennyit látnak az országból, akkor nem szabad az országos döntések közelébe sem engedni őket. Találunk szociális témára orientáltnak mondott kis pártot, amelynek vezetője februári bejegyzésében "jó érzékkel" pálmafás tengerparton készült fotót tesz közzé magáról a közösségi oldalán! Szembetalálhatjuk magunkat koruknál fogva csekély élettapasztalattal felvértezett ifjoncokkal, akiknek láthatóan a magamutogatás egyelőre a legfőbb életprogramjuk, nem a haza üdvének szolgálata.

És akkor még fennáll a kérdés, hogy mely szerveződésekre tekinthetünk úgy ezek közül, hogy ők itt a kamupártok. Azon szervezetek, amelyek várhatóan rövidke létének indoka az elemzők szerint szétaprózni az ellenzékre leadott szavazatokat és/vagy megszerezni az igencsak bőkezű állami támogatást, amellyel a kormány a mi közpénzünkből segíti ezt a politikai kalandorkodást!

Jellemzően a választások előtt pár hónappal létesülteket minősítik kamupártnak, amelyek valahogy megszerzik a jelöltséghez szükséges aláírásokat, felveszik az ezután járó közpénzt, de a parlamenti helyre esélyük sem lesz a szavazásban, viszont a pénz marad náluk, majd eltűnnek a semmiben, ahonnan jöttek. Igen ám, de mit gondoljunk az olyan pártokról, amelyek már évekkel ezelőtt megalakultak, korábbi választáson/választásokon is próbálkoztak, de nem jutottak be a képviselőházba. Hibernálták magukat, majd most újraéledtek és ismét próbálkoznak.

A kép tehát meglehetősen zavaros! Mit tehetünk ebben a helyzetben? Mi is próbálkozunk! Olyan jelöltre szavazni, aki képes minket jól képviselni!

Sebők Emília