DIGITÁLIS MUNKAREND AZ ISKOLÁINKBAN II. – BERCSÉNYI ÉS HUNYADI

Eltelt az első hét, amikor is nem a hagyományos, iskolai tantermi oktatással folyt a tanítás, hanem - a koronavírus-járvány megelőzése érdekében - digitális munkarend lépett életbe.

Városunk tanintézményeit illetően elsőként a Lábassy János Szakgimnázium és Szakközépiskolát fenntartó Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatója válaszolt az új módszer bevezetésének tapasztalatait firtató kérdéseimre. * Elmondása szerint a Centrumhoz tartozó iskolákban különösebb zökkenők nélkül sikerült az átállás.

A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda intézményvezetője, Kocsis Erzsébet megköszönte érdeklődésemet, válaszok helyett viszont felhívta a figyelmemet, hogy intézményükkel kapcsolatban minden információ megtalálható honlapjukon és Facebook-oldalukon.

Nos, átböngészve ezeket a közzétételeket, a következőkre lettem figyelmes:

  • Az intézmény különböző egységeibe járókat már az új tanrend bevezetése előtti hétvégén értesítették ezeken a felületeken a hétfői változásokról, és arról, hogy az iskolában lévő felszereléseket 2020. március 16-án kis csoportokban lehet átvenni, illetve, hogy a kollégisták is a meghirdetett időpontokban tudnak bemenni a kollégiumba.
  • Az online otthonoktatásban (Milyen rokonszenves elnevezés! Mennyivel barátságosabb, mint a Digitális munkarend!) természetesen már az első héten minden tanuló kapott feladatot. A jövő hétre pedig elkészülnek az egy hónapra szóló tematikák, melyek az intézmény honlapján is elérhetők lesznek. A házi feladatokat a szülők is nyomon követhetik az e-KRÉTA rendszerben.
  • Fontos, hogy a 12. évfolyamosok számára speciális programot biztosítanak,mely az érettségire való felkészülésüket segíti.

A Hunyadi Mátyás Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola állami fenntartója a Karcagi Tankerületi Központ. Sági István, tankerületi igazgató tájékoztatása szerint:

  • Az intézményvezetők már a hétvégén értesítették a szülőket, hogy a Kormány rendelkezése alapján 2020. március 16-tól az oktató-nevelő munka az iskolákban tantermen kívül, digitális munkarendben kerül megszervezésre.
  • A tantermen kívüli, digitális munkarend a hétfői napon indult el az intézményekben, de az átállás nem egy nap alatt valósul meg. Jól látható, hogy a tankerületek, az intézmények, a pedagógusok, a szülők és a tanulók is összefogtak, hogy a kezdeti nehézségeket áthidalhassuk. Segítséget nyújt ehhez az Oktatási Hivatal által kiadott módszertani ajánlás, valamint a KRÉTA-rendszer online-oktatást támogató adminisztratív funkciói, amelyek a nyomon-követhetőséget és az alapvető kommunikációs felületet is biztosítják a pedagógusok és a diákok, szülők között.
  • Több iskolában virtuális osztályokat hoztak létre a különféle felületeken, emellett sokféle csatorna, felület és lehetőség áll rendelkezésre az új munkarend alkalmazásához. Az látszik, hogy az intézményvezetők, a pedagógusok, a szülők felelősen és pozitívan állnak az új digitális munkarend bevezetéséhez.

Sebők Emília 


Az indítókép a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda honlapjáról való.

A szövegközi fotó a szerző felvétele a Bercsényi Miklós Gimnáziumban.