CSINÁLD MAGAD-AKCIÓ SZAKÁLLASON

Még tart a nyár, a vakáció! És ahogy mostanában szokott, akár október elejéig jó idő lehet. Ezért, akik még addig szeretnék használni a szakállasi üdülőtelepen lévő nyaralójukat, ezekben a napokban hétvégi, ünnepnapi pihenés helyett utat csinálnak maguknak, hogy kijuthassanak a saját tulajdonukra. Ezt láttuk ma délelőtt, amikor ott jártuk.

Ahogyan arról a nemrég megtartott közmeghallgatáson képet kaphattunk, állóharccá merevedett konfliktus alakult ki Szakállas üdülőtelepen az önkormányzat, valamint a szántó- és legelőtulajdonosok között, amelynek legfőbb károsultjai - mintegy harmadik félként - az üdülőtulajdonosok. Merthogy az utóbbiak nem tudnak az évtizedeken át megszokottan használt part menti úton eljutni a telkükig az előbbiek által felállított útzárak miatt. Az önkormányzat képviselő-testülete pedig hiába hozott határozatot az útakadályok elbontásáról, nem képes vagy nem is akar annak erővel érvényt szerezni. Az üdülőtulajdonosokat pedig azzal próbálja nyugtatgatni - elmondásuk szerint -, a polgármester, hogy várjanak, legyenek türelemmel, csak lecsillapodnak a kedélyek, és akkor 1-2 hónap múlva majd látják, mi legyen...

Nem várnak! Nem várják meg az őszt! Birinyi Gábor, akinek kb. 9 éve van ott háza, élére állt a kiszolgáltatottak körének, és megszervezték, hogy a gát mögötti, önkormányzati tulajdonban lévő dűlőút minőségét olyan módon javítsák meg, amelyen személyautóval is bárki biztonságosan tud közlekedni. Még egy-két hét, és nem kell félniük, ha valamennyi eső esik, akkor is lesz út alattuk, amelyen ki-bemehetnek. 

A gáton - fel is út, le is út

Mert az elfogadhatatlan, hangsúlyozza a szakmája szerint tűzoltó Gábor, hogy ha, ne adj Isten, tűz lenne valamelyik nyaralóban, akkor az útzárak miatt nem tudnának oda eljutni oltani. A tűz pedig akadály nélkül terjedhetne! Nem beszélve arról, ha személyi sérülés lenne lent, és a mentő nem tud odamenni... Abba belegondolni is rossz. És azt is nehéz lelkileg elfogadni, hogy nagybeteg asszony is lakik a part mellett, akihez most csak terepjáróval tud elvinni a párja bármilyen segítséget. És hát azt se feledjük, hogy többmilliós értékek vannak lent a partnál, de az útlezárásokkal nehezített, sőt lehetetlenné tett megközelítés miatt nem mindenki vállalkozik arra, hogy ránézzen a vagyonára! Közösen kell hát segíteni egymásnak!

Összefogtak és elkezdtek pénzt gyűjteni, az önkéntes munkához ugyanis anyagok is kellenek, amelyeket meg kell venniük, és a gépi munka sincs mindig ingyen. Szép számmal érkeznek az összegek, és a tulajdononkénti 35-40 ezer forintos hozzájárulásokat különös módon gyarapítják jótét lelkek: Érkezett olyan embertől is befizetés, akinek nincs is ott nyaralója, telke, csak horgászni jár oda a Holt-Tiszához. Sőt, olyan ember is beszállt, akinek semmi érdekeltsége nincs lent, de van segítő szándéka. Ami viszont az egész történet abszurditását igazolja, mesélik, hogy az ellentáborból, a szántósoktól is adott valaki pénzt az útra!

Vagyis, ahogyan már eddig is kitűnt, szó sincs róla, hogy az útelzárós oldalon teljes lenne a nézetazonosság. Van, aki azt mondta, hogy azt csinálja, amit a többség... És az is elképzelhető, hogy akik esetleg ellenzik az üdülőtulajdonosok kellemetlen helyzetbe hozását, azok sem mernek a nagyhangúak ellen szólni. Akik egyébként nincsenek is többségben: Stummer Attilát és egy érdi házaspárt (ők lehetnek a pitbullosok?) emlegetnek csak elszánt, a kompromisszumot elutasító keménymagként. Ők számolnak - állítólag - mintegy 2 millió forintos értéknövekedéssel telkenként, ha úgy történne minden, ahogy ők szeretnék: Vagyis az önkormányzat új utat létesítene a gát belső oldalán teljes közmű-infrastruktúrával, előttük pedig a víznél maradna minden úgy, mint eddig...

Állnak az útzárak!

Ám amíg ők egy jövőbeni, remélt értéknövekedést kalkulálgatnak, az ügyben teljességgel vétlen másik tábor költi a pénzét és hétvégi, ünnepi pihenés helyett dolgozik az önkormányzati dűlőút járhatóvá tételén, feljavításán. Amely persze csak afféle ideiglenes megoldás fizikailag, de a szabályok szerint is... Valamiféle ígéret elhangzott ugyan az önkormányzat részéről, hogy hamarosan csinálják... De eddig nem kaptak egy marék követ sem, csak ígéretet!  Itt azonban meg kell jegyezni, hogy: Az önkormányzat nem így működik, működési szabályai miatt ennél lassabb. A költségvetésben nem rögzített feladatokra pénzt kell átcsoportosítani más helyről és ez akár testületi döntést is igényelhet! 

Ezért hát az érintettek elkezdték a munkát maguk! Saját géppel dolgoznak, már eddig is több üzemórát, hogy be tudjanak járni a nyaralójukhoz. És kézi munkával is egyengetnek, terítik szét a megvett - ilyen felhasználásra engedélyezett - kohósalakot. Majd pedig jön az általuk beszerzett zúzott kő felső rétegként.

Kritikus szakasza az útnak a gát, amelyre a feljárót úgy kell kialakítaniuk, hogy az megfeleljen a vízügyi hatóság kívánalmainak. Szerencsére van a csapatban többféle ide szükséges tudású szakember, így nem lesz gond azzal, hogy a balesetveszélyes gáton való átjárást is meg tudják a szabályok, az előírások szerint oldani. Saját érdekük és testi épségük a legfontosabb, ezt figyelembe véve dolgoznak az úton. Az önkormányzat dűlőútján, hogy használhassák azokat az üdülőházaikat, amelyek előtt közben már hozza rendbe a STRABAG a szennyvízcsatorna építése során feldúlt utat... 

Ma, vasárnap délelőtt nem egy nyaralóban kinn voltak az emberek, pecáztak, pihentek. Vagyis, akár minden szép és jó is lehetne... De nem az! A másik oldalon, a szántókon, legelőkön viszont senkit nem láttunk! Minek is jönnének, a földeket jellemzően nem művelik, az épülő házat félig készen hagyták... Ám, ha mégis jönnek, akkor valószínűleg ők is az üdülőtulajdonosok által feljavított úton közelítik majd meg a telkeiket, hiszen, a szélen lévőket leszámítva, maguknak is elzárták a partmenti bejárást! 

Kis magyar abszurd a szakállasi holtág partjára méretezve!

Sebők Emília

A képek a szerző felvételei.


A NAP KÉPEI: IDILL A SZAKÁLLASI HOLT-TISZÁNÁL: Fotógaléria

A téma első tárgyalása:  ÚTZÁRAK ÉS PITBULL - ÉRDEKHARC SZAKÁLLASON