CÍMERES KÁLYHAELLENZŐ

Aukción kínálják most megvételre ezt a ritka szépséget! Kályhaellenző Törökszentmiklós címerével a tárgy megnevezése. 

Leírása pedig: Faragott fa és sárgaréz kombinációja, előlapján applikált rézlemezen Törökszentmiklós város címerével. 1920 körüli. Kikiáltási ára: 120 ezer forint - Ezt írja róla az aukciós ismertető. Bennem azért felmerült, hogy ebben a formában ez inkább az Almásy család címere. Megkérdeztem hát Kiss Ádám Lászlót, ő nagyon jártas az ilyesmiben. Ezt írta:

A kérdéses darabon látható címer valóban az Almásy családé, noha Törökszentmiklós város címere ugyanezekből a motívumokból épül fel. Persze van egy kis különbség, a családi címeren a sisak szemben áll, míg a kályhaellenzőn balra néz, viszont az a tény, hogy a pajzs két oldalán nincsenek unikornisok, mégis azt sugallja, hogy az Almásy-címer látható az ellenzőn.

Ezen az összehasonlító képen jobban látszik a különbség:

Ha valóban 1920 körül készült a kályhaellenző, akkor valószínűleg a szenttamási kastélyból származik, esetleg a pusztapói (kétpói) kúriából. Ellenben ha régebbi, legalább 50-70 évvel, akkor az is elképzelhető, hogy a mostani szecessziós városháza-épület helyén álló egykori rezidenciális házban, az Almásyak városi kúriájában volt használatban.

Sebők Emília