BÜNTETHETŐ, AKI NEM VISEL A BOLTBAN MASZKOT (VAGY HASONLÓT)!

Terjed a hír a közösségi oldalon, hogy már büntetnek Törökszentmiklóson, ha valaki egy üzletben maszk viselése nélkül vásárol. Jókora büntetési tételeket említ a szóbeszéd alapján kiszerkesztett Facebook-plakátocska. Az állítás valóságtartalmáról nem sikerült bizonyosságot nyernem, mert csak hallották, mondták...

A jogalap azonban megvan a büntetésre, büntethetőségre! A koronavírus-terjedése elleni védelmi intézkedésekről szóló, 2020. május 4-től hatályos kormányrendelet szerint:

Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

Aki ennek az előírásnak nem tesz eleget, szabálysértést követ el, és így reá a vonatkozó törvény paragrafusai szerinti pénzbírság róható ki. A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

Az induló büntetési tétel tehát mindössze 5000 forint, jóval kevesebb, mint amiről a városi szóbeszéd tudni vél. A rendőrségi szóvívő pedig még ezzel kapcsolatban is hangsúlyozza, hogy az intézkedésre jogosult rendőrségi munkatársak mindenkor betartják a fokozatosság elvét, vagyis elsőre általában csak figyelmeztetnek a maszk vagy más megfelelő eszköz viselésére, és ha mégis pénzbüntetést alkalmaznak, azt alacsonyabb összeggel kezdik.

A maszk, arctakarás nélkül az üzletbe (bármilyen üzletbe!) betérni kívánó vevőt a bejáratnál álló bolti dolgozó, biztonsági őr vagy éppenséggel a boltvezető csak figyelmeztetheti. De ha ez nem elegendő, hívhatják a rendőrséget, ők jogosultak a szabálysértési törvény alapján intézkedni, akár bírságolni.

És hogy a bolti eladók, pénztárosok is ugyanígy kötelesek-e a védelmi eszköz használatára? Nos, a rendőrségi kommunikációs szakember és az Operatív törzs ügyfélszolgálatának értelmezése szerint: IGEN!

Sebők Emília


Az indítókép forrása: koronavirus.gov.hu