BOLDOG ISTVÁN GYANÚSÍTOTT! - POLITIKAI CIRKUSZ VAGY VALÓS BŰNÜGY?

Boldog István, körzetünk fideszes országgyűlési képviselője az őt is érintő korrupciós botrány kitörésekor még úgy reagált egy ezzel kapcsolatosan ellenzéki képviselők által tartott sajtótájékoztatóra, hogy az csak politikai cirkusz, őt még senki nem kereste. Aztán pár napja mégis a lakásán keresték meg, többen is, nyomozók!

A tél eleji kezdetektől a politikai cirkusz műsorszámai helyett elég hamar a képviselő körzetében - itt a közelünkben, de Törökszentmiklóst, polgármesterünknek köszönhetően nem érintően - kiépített korrupciós eljárás részletei kezdtek feltárulni: Egyre több, gyanúra okot adó jel utalt arra, hogy a TOP-os pályázatoknál (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program), azon belül is a 300 milliós értékhatár alattiaknál - ahol meghívásos és nem nyílt a közbeszerzés - Boldog István befolyásolhatta, hogy mire pályázhatnak a települések, és hogy a pályázati forrás elnyerésében akkor reménykedhetnek az önkormányzatok, ha az általa segített cégeket hívják meg, azok lesznek a kivitelezők. És mindezt persze nem önzetlenül ...

Hogy mennyire nem politikai cirkusz, ami elindult, azt példásan bizonyította, hogy Fehér Petra, a megyei közgyűlés tagja és a Törökszentmiklósi Önkormányzat pártlistán bejutott fideszes képviselője ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. november 29-én - a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt - egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. Majd ezt meghosszabbították, jelenleg pedig a 4 hónapra elrendelt bűnügyi felügyeletnek megfelelően házi őrizetben tölti napjait. A rendelkezésre álló adatok szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatnál irányított, jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket elnyert vállalkozóktól - mint a pályázatok elbírálásában döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy - jogtalan haszonra tett szert.

Letartóztatásba helyezték tehát Fehér Petrát, akit aztán a nyomozás és a megismert információk alapján már mint Boldog István jobb kezét, a korrupciós pénzeket begyűjtő táskás emberét kezdte a sajtó emlegetni, hivatalosan viszont inkább nevezték Boldog István kabinetfőnökének, jelentsen ez bármit is. És hogy mennyire nem komolytalan cirkusz a mind súlyosabbá váló történet: 2020. április 2-án megjelent a legfőbb ügyészi indítvány Boldog István országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére! Amiről az Országgyűlés pár nappal később már ellenszavazat nélkül hozott elfogadó döntést. 

Ezután kicsit megakadt a folyamat, mivel meglehetősen lassan jutott el a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozat az ügyben nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészséghez. De amint megérkezett a Főügyészségre az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló határozat, onnantól - úgy tűnik -, felgyorsultak az események: e héten kedden, 2020. május 12-én - a helyszíni beszámolók szerint - több autó és vagy egy tucatnyi, hivatalosnak látszó személy jelent meg Kétpón a korrupciós gyanúba keveredett fideszes országgyűlési képviselő, Boldog István házánál. Nem kellett különösebb fantázia felismerni, hogy valami másért jöttek, mint kávézni, teázni, tehát mégiscsak megkereste valaki Boldog Istvánt az ügyben... 

Sebők Emília

De hogy valójában, pontosan mi történt, arról hivatalos közlés az imént jelent meg:

A KÖZPONTI NYOMOZÓ FŐÜGYÉSZSÉG GYANÚSÍTOTTKÉNT HALLGATTA KI BOLDOG ISTVÁN ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐT

Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az ügyben.

2020. április 24-én megérkezett a nyomozó ügyészségre az Országgyűlés Elnökének értesítése Boldog István mentelmi jogának felfüggesztéséről hozott országgyűlési határozatról.

A Központi Nyomozó Főügyészség a héten az országgyűlési képviselő lakóhelyén kutatást tartott, amely intézkedés során bizonyítási eszközöket foglalt le.

Boldog István a mai gyanúsítotti kihallgatásán vallomást nem tett, tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán felmerült, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el. A megalapozott gyanú lényege szerint Boldog István e cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságán indult, majd a Központi Nyomozó Főügyészségre áttett ügyben eddig kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség.


Az indítókép forrása: Boldog István Facebook oldala

A szövegközi kép a szerző felvétele.