BÁJOS LEVÉLSZEKRÉNYKE A KÁLVÁRIA KERÍTÉSÉN 

Sokan még egy ideig újdonságként fogják felfedezni, ha arra járnak, pedig már 2-3 hete kinn van a stílszerűen a Kálvária kegytemplomunkat mintázó levélszekrényke az ottani kapurácsozaton. De hogyan és kinek a jóvoltából került oda?

A történet egy sajnálatos balesettel kezdődött, amelynek következtében még tavaly ősszel megsemmisült a Kálvária kapuzata. Egy rendkívül erős szélviharos hétvégén az áramszolgáltató szakemberei szó szerint éjjel-nappal dolgoztak városunk határában, hogy a megrongálódott hálózatot helyreállítsák. Vasárnap éjjel egy (20-22 óra ébrenlét, vagyis inkább munka után) hazafelé igyekvő munkatársuk azonban elaludt a szolgálati terepjáró volánja mögött, és az egykori kálváriai iskola tégla támfalának rohant. Innen visszapattanva és a közelben lévő méretes beton villanyoszlopot szerencsére kikerülve, végül a kapunak csapódva állt meg. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a járművet vezető fiatalember is megúszta egy felrepedt szemöldökkel és néhány öltéssel, az autó és a kapu viszont teljesen összetört.

A hatalmas robajra persze rögtön össze is sereglettek a környékbéli lakosok és az éjjel-nappali büfé törzsvendégei. Még folyt a helyszínelés és a műszaki mentés, amikor a szinte a szomszédban lakó Berta úr kijelentette, hogy ő szívesen készít egy új kaput a régi helyére, méghozzá teljesen ingyen!

Nos, így is lett, a kapu az ő adományukból (társadalmi munkájukból) újult meg. A kálvária új kapuja, amely már 1-2 hónapja készen van és a levélszekrény is Berta Ferenc helyi karosszérialakatos mester és munkatársai keze munkáját és nagylelkűségét dicséri. De ilyen szép levélszekrényre senki nem számított!

Szekeres Barnabás