AZ ÖREG OSTORFA ÁGA 

Szombaton délben még épségben volt a fa, egy nyugati ostorfa (nekünk gyerekkorunkból madármeggy), amikor a Kossuth téren fotóztam. Aztán, akik aznap este 7-8 óra között jártak arra, már a letört nagy ágat látták a földön. 2020. jan. 19-én, vasárnap viszont a fa és környéke is szépen rendbe volt téve, köszönhetően a Kommunális Szolgáltató Kft. gyors beavatkozásának. De a szomorúság és a kérdések maradtak. Ezekre kértem választ a szakemberektől.

Hogy pontosan mikor lettek a Kossuth téri, ma már nagy, öreg fák elültetve, nem tudjuk, de a régi fotók alapján úgy 1930 körül. A ma is élő példányok tehát 90 év körüliek lehetnek. Ez a fa is valószínüleg egy olyan nyugati ostorfa , amely eredetileg a tér kialakításakor került elültetésre, de nem tartozik a helyi védelem alatt álló fák közé. - tájékoztatott Kollányiné Földi Hajnalka, a város főkertésze.

Laikusként én is, mások is úgy látják, hogy egy hatalmas, majdhogynem a fa törzsével azonos átmérőjű egészséges ág szakadt le a törzsről. A főkertész azonban felhívja a figyelmet, hogy a fa letört ága nem volt teljesen egészséges, hiszen feltűnik rajta a barna szabálytalan folt, amely a korábbi ágtörések, gallyazások nyomán keletkezett fertőzések nyoma. 

A fa 2020. január 19-én, vasárnap 14 óra körül (A szerző felvétele.)

A letörést azonban most nem ez okozta, hanem - és ezt Róth Ervin, a Kommunális Kft. ügyvezetője is megerősíti - valószínű az ónos eső, a ráfagyott jég tömegét, a jegesedés súlyát nem bírta el az oldalra kinyúló ág. Bármely fiatal és egészséges fa ágát is letörheti ekkora jeges pluszterhelés.

Vagy fél köbméternyi jeget, havat, söpörtek össze a Kft. emberei, és ez csak az, ami az útburkolatra hullott. - Az azt megelőző napokban többször is jártam, fotóztam a téren, és nyomon követhető volt, ahogyan napról napra vastagodik, hízik az ágakon a jég, a zúzmara.

A megelőzést, annak lehetőségét érintő kérdéseimre válaszolva Kollányiné Földi Hajnalka visszautalt arra, hogy a park felújításakor (2012 körül) minden bizonnyal felmérték a fák egészségi állapotát, mert látszik a fákon a korábbi kezelések nyoma, levágott ághelyek sebfelülete körüli gyógyulófélben lévő metszésfelületek. Konkrétan ezt az ágat pedig 2018 nyarán a Kommunális Szolgáltató munkatársaival a lombozat túlsúlya miatt egyszer már visszagallyazták.

Az önkormányzat idei zöldfelület-kezelési elképzeléseibe pedig bekerült a Kossuth tér fáinak idős fákat ápoló szakemberek általi vizsgálata és a szakszerű kezelés is.

Sebők Emília


Az indítókép Fejes István Kisfejes felvétele 2020. január 18-án, szombaton este.


További fotók a fáról: Fotógaléria