AZ IDŐSELLÁTÁS ELSŐ LÉPÉSEI ÉS KÉRDÉSEI

Már több mint egy hete működik városunkban a 70 év feletti helyi lakosok önkormányzat által szervezett segítése a legfontosabb beszerzésekben és az elintéznivalók megoldásában. Van tehát már bizonyos tapasztalat a közösségi gondoskodás működésében, amely azt a célt szolgálja, hogy a koronavírussal leginkább fenyegetett idős emberek maradjanak otthon!

Átfogó tapasztalatokról természetesen még korai lenne beszélni, ezért a program felelős koordinátorától, Szegő Jánostól, a Polgármesteri Hivatal Hatósági osztályának vezetőjétől a felmerülő szervezési kérdésekre kértem választ.

Kérdés: Úgy hallom az érintettektől, hogy mindenkit, aki igényelte ezt a segítséget, rendben felkereste a segítője, és túl is vannak az első kérések teljesítésén, bevásárláson, postai csekkek feladásán stb. Eddig hányan kapnak az Önkormányzattól ilyen segítséget és hányan látják ezt a feladatot? - Közülük hány önkéntes és kik még? Említettek olyan esetet, hogy városi, intézményi dolgozó, valamilyen krónikus betegséggel küzd, mégis ki akarták jelölni ilyen feladatra!

Válasz: Valóban elindult a program; jelenleg 210 fő kér segítséget és 29 fő önkéntes végez segítői munkát. A 29 fő önkéntesből többen óvodapedagógusok és az Ipolyi Közművelődési Központ (IKK) közalkalmazottai. Senkit sem kényszerítettünk a segítői feladat ellátására, az hogy ki akarták jelölni a krónikus betegsége ellenére, véleményem szerint csúsztatás. Folyamatosan jelentkeznek önkéntesek, így az idősek segítése nem okoz gondot az Önkormányzat számára.

Kérdés: A bemutatkozó látogatáson, a kapcsolatfelvételkor a segítők megmutatták az Önöktől kapott igazoló kártyát, megtörténtek az első - rendkívül precíz, megbízható - pénzkezelések is, így kialakult a felek közötti bizalom. Ezért többen is felvetik, nem adhatnák-e oda a bankkártyájukat a bevásárlásokhoz, befizetésekhez, hiszen azok tranzakciós és/vagy napi költési limitjét be lehet a neten is állítani, így behatárolva az esetleges visszaélés kockázatát. És a mobilbanki értesítés alapján azonnal ellenőrizhető is a kártyás költés. A készpénztől viszont félnek az emberek, mert a használata esetleges fertőzésveszélyt hordoz magában, a koronavírus is megtapadhat rajta. Mi erről az Önök véleménye?

Válasz: A bankkártya kezelése fokozott felelősséggel jár, így azt nem javasoltuk a segítőknek, és ők is hasonlóan vélekednek erről. A segítők védőfelszerelést kaptak (szájmaszk és gumikesztyűk), amelyek segítik a fertőzéssel szembeni védekezést.

Kérdés: Ezek szerint csak készpénzt adhatnak át az idősek a segítőknek. Márpedig, ha például számlára kapja a nyugdíját az idős ember, akkor csak úgy tud készpénzhez jutni, ha azért legalább havonta egyszer kimegy a lakásából!

Válasz: A bankkártyák kezelését, a pénzfelvételt nem vállalta egyik segítőnk sem, ami érthető, hiszen ez elég nagy felelősség. A pénzfelvételeket egyéb úton kell megoldaniuk az idős személyeknek, gondolok itt arra, hogy például a máshol élő családtagokat bízzák meg esetenként pénzfelvétellel.

MIT MOND A RENDELET?

A Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.)

(1) A 70. életévüket betöltött személyeket a Kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el.

(2) Ha a 70. életévét betöltött személy az (1) bekezdésben foglaltakat vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

Kérdés: A segítőkre is vonatkozik-e a vásárlási időkorlát, vagyis hogy ők, mivel - vélhetően - 65 év alattiak, nem mehetnek be az élelmiszerboltba, gyógyszertárba 9 és 12 óra között, vagy a hivatalos igazoló kártyával ők felmentést kapnak az időkorlát alól?

Válasz: A kormányrendelet egyértelműen fogalmaz, így 9-12 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak, tehát a segítők ezen időpontot kivéve tudnak vásárolni.

Kérdés: Jön a húsvéti hétvége több ünnepnappal. Ha a segítő most hét elején vásárol be, és legközelebb egy hét múlva jön, akkor egy hétre való élelmiszert kell megvennie, ami mondjuk egy idős házaspár részére elég sok lehet. És például kenyeret nehéz egy hétre előre vásárolni. Hogyan fogják ezt megoldani?

Válasz: Egyeztetni fognak az érintett idős személyekkel, és az igényeknek megfelelően fogják kezelni az ünnepnapi boltbezárásokat.

Kérdés: Hogyan áll az ebédhordás megszervezése? Erre vonatkozóan vannak panaszos várakozások, hogy szükségük lenne rá az időseknek, de még nem sikerült megoldani.

Válasz: Az ebédhordásra keressük a megfelelő megoldást, de úgy gondolom, hogy jelen esetben a vendéglátó üzletek számára biztosabb a szolgáltatásuk fenntartása, ha az ebédet maguk viszik ki a megrendelő részére.

Kérdés: Meg tudják-e oldani és van-e ilyen igény, hogy a külső területeken (Óballa, Barta, Surjány és Szakállas) ilyen segítséget nyújtsanak az idős embereknek?

Válasz: A külső területeken a mezőőrök nyújtanak segítséget azoknak, akik ezt igényelték.

Kérdés: A vonatkozó rendelet (lásd fentebb) nem ad semmilyen lehetőséget az önkormányzat által most ellátott idős ember kijárására a lakásából. Miként fogják azt minősíteni, ha akut, vagyis hirtelen fellépő egészségügyi probléma miatt a háziorvoshoz vagy sürgős szakorvosi ellátásra megy el az EGYMI-be?

Válasz: Természetesen az akut egészségügyi probléma kezelése nem jelenti az önkormányzati segítségnyújtás automatikus elvesztését.

Kérdés: Már előző alkalommal is, amikor Önnel erről beszéltünk, felmerült problémaként, de ez az idő előrehaladtával mind súlyosabb kérdés: vannak szív- és érrendszeri betegségek, amelyeknél kifejezett orvosi utasítás a napi kb. 1 órás séta és/vagy a kerékpározás. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig azt mondta április 4-én, hogy: "a mentális egészség megőrzéséért" mindenkinek szüksége van a szabad levegőre, ezért a sporttevékenység, a többi között a horgászat sem tilos, amennyiben mindenki betartja a távolságtartásra vonatkozó szabályokat." De persze ebből a szempontból nem azonos a 70 évnél idősebb segítettek és a 65 év felettiek kijárási korlátozása, akik nem kérték ezt a gondoskodást. Mi az Önök állásfoglalása erről?

Válasz: Maximálisan egyetértek a tisztifőorvos asszony által elmondottakkal. Mindenkinek az az érdeke, hogy a szakmai előírásokat, amelyek jelen esetben a közegészségügyi szempontokat tartalmazzák, maximálisan betartsa.

Sebők Emília


Az indítókép a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat hivatalos honlapjáról származik, ahol is ezzel a képpel bevezetve ismertetik a segítő programot: https://www.torokszentmiklos.hu/


Az idősek segítéséről előzőleg: IDŐSELLÁTÁS MEGSZERVEZÉSE VÁROSUNKBAN