AZ ELSŐ KÉPESLAP

Aukción kínálják most eladásra a Törökszentmiklósról készített - mai ismereteink szerint - első képeslapot. Kardos Lajos könyvkereskedő adta ki 1899-ben, a kor divatjának megfelelő szecessziós, virágdíszítéses stílusban. 

A négyosztatú mozaikszerű képeslapon a jobb felső képen az Almásy úton lévő Népbank, mellette az Első Földművelői Kör látható. Ezek az épületek mai is megvannak, szolgáltatói és kereskedelmi egységekneknek adnak helyet: A Népbank hajdani épületében, ahol a szocializmus évtizedeiben a rendőrség volt, most üzlet és fényképész stúdió működik. Az Első Földművelői Kör-házban a Chip Bolt (még így ismerik legtöbben, de pár hete megváltozott a neve) található.

A középső fotó a főtér, a Kossuth tér keleti oldalát ábrázolja. Ez könnyen felismerhető, mivel a házak mögött magasodik a református templom

A legalsó fotón Kardos lajos könyvkereskedése látható, tehát a képeslap egyfajta reklámul is szolgált. Ez az épület a Csarnokalja déli vége, nagyjából a mostani Pingvin patika táján volt, és a főtér 1927-28-as rendezésekor bontották le. 

Kardos Lajos volt Törökszentmiklós egyik legjelentősebb képeslapkiadója. 


A történeti adatok forrása: Galsi Zoltán-Kiss Ádám László: Üdvözlet Törökszentmiklósról / A régi Törökszentmiklós képes levelezőlapokon / 2013