ASZFALTFELÜLET JAVÍTÁSA, KÁTYÚZÁS INFRASET-TEL

A Táncsics lakótelep alatt, a Vásárhelyi utcában folyt a munka tegnap (2019. okt. 1.)

Lelkesen közzé is tettem róla néhány fotót, majd hamarosan jött egy lehangoló hozzászólás, miszerint a város egy másik részén is ezzel a technológiával csinálták a hibák, kátyúk kijavítását, " de semmit nem ér, ugyanakkora lyuk lett egy hét alatt".

Megkérdeztem hát a munkák végzőjének, a Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetőjét, Róth Ervint. Ezt válaszolta: "Az aszfaltozott út hibáinak egyik javítási módja az Infraset- technológia. Az ideális kátyúméret egy javításhoz 0,02 m2-től 0,4 m2-ig terjed egy gép számára. Az Önkormányzat két gépet vásárolt, amelyeket egymáshoz rögzítve kétszeres felületen tudunk javítani egy időben. Az ennél kisebb, illetve ennél nagyobb javításokhoz más technológiát kell választani.

Természetesen ez a gyakorlatban eltérő feladatok elé állítja a kezelőszemélyzetet a kátyúk változatos geometriájától függően. A jó minőségű javítás feltétele, hogy legyen megfelelő útalap és az új aszfalt a kátyúban és különösen a szélein össze tudjon olvadni a meglévő aszfalttal.

A technológia egyszerűnek tűnik, azonban jó minőséget csak megfelelő alap- és segédanyagok felhasználásával, valamint kellő odafigyeléssel lehet elérni."

Sebők Emília

A kép a szerző felvétele.