ARS SACRA - TÖRÖKSZENTMIKLÓSON

Ars Sacra Fesztivál (?) Törökszentmiklóson

2007 óta minden év szeptember harmadik hetében, a Kulturális Örökség napjaival egy időben rendezik meg, immár országszerte az Ars Sacra Fesztivált. A fesztivál egyik kísérőrendezvénye a Nyitott Templomok Napja. Ilyenkor megnyitják a máskor zárt kapuikat templomok és különféle értékes, érdekes épületek, intézmények.

Ars sacra, vagyis szakrális művészet, vallási művészet. Az Ars Sacra Fesztivál rendezvénysorozat elindítói, szervezői azonban tágabban, vagy talán inkább más értelmezésben határozzák meg az ars sacra fogalmi körét. Köznapian fogalmazva: a művészeti alkotások befogadását, átélését is a szakrális művészet fogalmi körébe veszik. A fesztivál rendezvényeit hármas cél szerint szervezik: a vallási művészetet köznapi, világi környezetbe helyezni; a hagyományt új köntösben bemutatni; a kortárs szakrális műveket klasszikus környezetben láttatni. 

(Ferencz Jánosné Ráczi Zsuzsa felvétele)

A rendkívül gazdag és szerteágazó országos kínálatba belenézve láthatunk templomlátogatásokat, a biblia növényeit bemutató arborétumi sétát, könyvkötészeti bemutatót, egyház zenei koncerteket és még sok mást. Ám jobbára egyértelműen szakrális, vallási, egyházi értékek kerülnek a látogatók elé.

De mit kínált nekünk ma délután Törökszentmiklóson az Ars Sacra Fesztivál programja? Nos, meglehetősen sok programpontot tartalmazott az előzetes tájékoztatás azoknak, akikhez egyáltalán eljutott! Nem sokakhoz, és közülük is csak kevesen jöttek ki a Kossuth térre. Szombati napon ebéd utáni 2 órára kezdést hirdetni, nem a legszerencsésebb. Akik pedig csak délután 4 óra körül érkeztek, mint mi is, azoknak gyakorlatilag már semmilyen műsor nem volt! Holott előzetesen 14 órától 19 óráig tartóként volt meghirdetve a rendezvény! 

A felnőttek ízléstelensége: Mindszenty-rajpályázatot hirdetni gyerekeknek (a szerző felvételei)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Törökszentmiklósi csoportja mint szervező belekevert ebbe a ma délutáni programba többféle idei évfordulót, mintha nem bíztak volna az Ars Sacra Fesztivált életre hívó és immár jó évtizede éltető eredeti szándékban. Úgymond jeles évfordulók köré szervezték a programot: köztük a Tordai országgyűlés - a szakembereken kívül - jószerével senki által nem hallott 450. évfordulóját említik a plakátjukon, újra elővették Mindszenty József bíboros 70 évvel ezelőtti Törökszentmiklósra látogatását és a Szent Korona hazahozatalának augusztus 20. körül már jócskán felidézett eseményét. Még leginkább a Mátyás király emlékév: Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója az, ami valós tartalmat adhatott annak az elképzelésnek, ami köré a ma délutánt szervezték. Nem véletlenül a műsorszámok jelentős része a Mátyás királyi mesék és korának tényleges vagy annak vélt mesterségei, előadó művészetei bemutatását szolgálta.

Az idő egyébként kellemesen langyos, késő nyári volt, a hangulat szintén kellemes. De mi volt, mennyi volt ebben az egészben az Ars Sacra? 

Sebők Emília