ARCULATI KÉZIKÖNYV A 300 ÉVES ÉVFORDULÓRA

Pár héttel ezelőtt elkészült, elfogadták és a polgármester ünnepélyes keretek között bemutatta a Törökszentmiklós 300 Jubileumi Emlékév logóját, amely megkülönböztető grafikai jelzése lesz a programsorozat eseményeinek, megjelenéseinek. De hogy a különböző alkalmazásokban, felületeken miként lehet ezt a jelet olyan módon felhasználni, hogy az mégis egységes képet mutasson, azt a ma bemutatott Arculati Kézikönyv foglalja egységbe.

Az elfogadott logót már biztosan sokan ismerik a városban, és sokan tetszéssel is fogadták ezt a kompakt, tömör képet, amely elegánsan egybefoglalja a településünk arculatát meghatározó emblematikus épületek és szobrok sziluettjét. Az elfogadás és hivatalos bemutatás után ugyan volt próbálkozás arra, hogy még ki kellene a logót egészíteni, valahogy még "belecsempészni", de mondhatjuk, belezsúfolni egy annak az esztétikai és tartalmi koncepciójához semmiképpen nem illő, ám városunk mezőgazdasági, élelmiszertermelői hagyományaira utaló rajzolatot, mondjuk egy stilizált búzakalászt. Ez az elképzelés azonban nem nyert elfogadást, marad a pályázatra beküldött remek tervekből Wolcsánszky Krisztián grafikus által sikeresen megkonstruált logó az évforduló képileg "megfogalmazott" jelképe.

A mai sajtótájékoztatón megismert Arculati Kézikönyv azért fontos - mondta Szecsei Veronika, a Rádió Horizont Kft. főszerkesztője, mivel ők voltak az elnyert pályázatban ezzel a feladattal megbízva -, hogy az évfordulós időszakban egységes képet mutassanak az önkormányzat megjelenései. Nem mindegy ugyanis, hogy az elfogadott logó hogyan jelenik meg különböző helyeken (például névjegykártyán, plakátokon, ajándéktárgyakon), ezért ezt foglalja egységes rendszerbe a Wolcsánszky Krisztián által összeállított "szabálykönyv". És iránymutatást ad arra vonatkozóan is, hogy az alkalmazók ne használjanak például az elfogadott színek helyett valami egészen mást, ne torzíthassák a logó-képet stb.

Az elmondott célok elérése érdekében az Arculati Kézikönyvet megkapják digitálisan, pdf-formátumban mindazok a szervezetek, amelyek részt vesznek az események szervezésében, reklámozásában. De bárki más is hozzáférhet majd a Rádió Törökszentmiklós és a város hivatalos önkormányzati honlapján. Így akár egyénileg is készíthetünk, vagy a városban ilyen szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokkal készíttethetünk az arculati előírásoknak megfelelő TÖRÖKSZENTMIKLÓS 300 (emlék)tárgyakat.

Sebők Emília