KÖZÚTFELÚJÍTÁS - AZ IDÉN MINKET ELKERÜL

A Magyar Falu Program részeként ütemezetten megvalósuló, kistelepüléseket érintő útfelújításokról határozott a kormány egy hónappal ezelőtt, még a múlt év végén. Az érintett, több mint 160 útszakasz, összekötő út, bekötő út 2019. évtől megvalósuló felújítási programjában szerepel a 4629-es számú, Törökszentmiklós-Martfű összekötő út egy részének, a Kengyel-Martfű közötti 5,351 km-es szakasznak a felújítása, hazai, központi költségvetési forrásból. Ennek az útnak viszont a teljes hossza igencsak rossz állapotú, helyenként egyenesen katasztrofális itt az útburkolat, mondják az arra járók. Emlékezetes, hogy tavaly az országgyűlési képviselőválasztást megelőzően éppen emiatt alakult ki igencsak éles és rosszízű, nyilvánosan vívott szócsata a térség képviselője és az egyik érintett település polgármestere között.*

Most viszont elkezdődött valami, bár mondhatnánk, hogy nem az igazi, mivel a meghirdetett útfelújítás nem érinti a Törökszentmiklós-Kengyel közötti útszakaszt. De mert a felújításra kijelölt rész a rosszabb, elhasználódottabb, így a munkálat mégis javítani fogja városunk közúti elérhetőségét, hiszen ott jobb lesz az út minősége.

(A Google felvétele)

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter a kijelölt útszakaszok felújításának tervezése és megvalósítása érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel köt szerződést, ezért a cég illetékeseitől kértem és kaptam további információkat:

Magyar Közút Nonprofit Zrt. - a fent hivatkozott kormányhatározat szerint - a 2019-ben elinduló új útfelújítási programokat az illetékes szaktárca elrendelése alapján végezheti és indíthatja el. Az idei felújítások előkészítése már jelenleg is zajlik, a tervezési, közbeszerzési eljárásokat folytatják le a cég szakemberei. A projektek előkészítése tehát folyamatban van, a sikeres tervezési és közbeszerzési eljárások után, a beruházáshoz szükséges forrás biztosítását követően indulhatnak el a munkák.

A felújítás pontos ütemezéséről és részletes műszaki tartalmáról azonban csak később tudnak majd tájékoztatást adni. Arra a kérdésemre, hogy ezen az útszakaszon előreláthatólag mit fog jelenteni a felújítás műszaki tartalma, azt válaszolták, hogy a leendő kivitelezők - a tervek szerint - a szükséges helyeken megerősítik az útalapot, új kötő- és kopóréteget építenek, és az út menti területeket is rendezik majd, vagyis teljes körű felújítás vár az érintett útszakaszra.

Sebők Emília


Az előző évi útfelújításokról: ÚTFELÚJÍTÁSOK KÖRZETÜNKBEN, 2018-BAN