A TANUSZODÁRÓL – AKTUÁLISAN

Az állami beruházásként, költségvetési pénzből városunkban épülő tanuszoda már módosított átadási időpontja legutóbb 2017. szeptember volt. Azóta újabb halasztásról hivatalos tájékoztatás nem ismert, de aki arra jár, a Batthyány út Pánthy úthoz közeli részén, az láthatja, hogy az épület elkészült, a környezete azonban még nem alkalmas az ünnepélyes átadásra. 

November végén én is írtam a beruházásról szóló cikkemben arról a híresztelésről, amely futótűzként terjedt a városban, és amely szerint hiába, hogy a tanuszoda csaknem készen áll az átadásra, kiderült, hogy nincs hozzá szennyvízelvezető! Az építési tervben sem szerepel a csatornabekötés! Az utólagos megoldások pedig igencsak költségesek, olyannyira, hogy azt a város maga nem is tudná finanszírozni. Minden szóba jöhető illetékest megkérdeztem az ügyről, de érdemi választ senki nem adott! A hallgatásuk volt beszédes, hiszen, ha nincs az infrastruktúrával semmi gond, akkor azt biztosan nem titkolták volna.

Akkor a cikk közzététele után jött meg a válasz a Nemzeti Sportközpontoktól: "Tájékoztatjuk, hogy a közmű beruházások egyeztetése és kivitelezése után kezdődhet meg az uszoda műszaki átadás - átvételi eljárása."

Tekintve, hogy már a halasztott átadási határidőn is túl voltunk, amikor a megrendelő közműberuházások kivitelezéséről írt, ez a válasz sem oszlatta el a gyanút, hogy itt tényleg valami nagy gond van. 

De közben azt is számításba kell venni, hogy közeledik az országgyűlési választás, kormányzati oldalról mindenki mindent meg fog tenni, hogy még azt megelőzően átadható legyen az új tanuszoda Törökszentmiklóson. Kell ez a kampány-propaganda! A többletköltségek pedig ilyenkor különösen nem okoznak gondot.

Legfrissebb, ámbár nem hivatalos (!), információim szerint megoldották a problémát, az épület el van látva minden szükséges infrastrukturális hálózattal, csatlakozással, a szennyvízelvezető csatorna bekötése is megtörtént. Akár kezdődhetne is az uszoda műszaki átadása, próbaüzemeltetése. De még a Nemzeti Sportközpontok honlapja szerint is: "A beruházás még folyamatban van, az átadásra még nem került sor." Azt mondják, azért, mert egyelőre mély sár teszi lehetetlenné, hogy megtörténjék az uszoda udvarán a tereprendezés, a parkosítás. És hát az odavezető járda is csak most készül az egyik irányból, mellette a fedett csapadékvíz-elvezetővel. Az autóbuszmegálló viszont már készen van:

Mindez talán már okot adhat a reményre, hogy hamarosan valósággá válik a Nemzeti Sportközpontok honlapján ezzel a beruházással kapcsolatban olvasható lelkesítő hangnemű ígéret:

"Törökszentmiklóson a kisváros központjától nem messze, egy hangulatos lakóutcában biztosított helyet az önkormányzat az épülő 15×25 méteres, feszített víztükrű tanuszodának, amely egy 6×10 méteres tanulómedencét is tartalmaz. Az épület lakókörnyezetben való elhelyezése ideális lehetőséget biztosít, hogy a városi lakosság is könnyedén megközelíthesse, eljuthasson a mindennapos testedzésének helyszínére, akár gyalogosan is. Az uszoda utca fronttól való visszahúzása, az épület előtt kialakuló térbővület az ifjúság részére találkozási pontként is funkcionálhat az edzések előtt."

Sebők Emília

A fotók a szerző felvételei.


A téma előző tárgyalása:   TANUSZODA-TÖRTÉNET