A TANUSZODÁNK ÉS MI

Kedvezményes Hétvége az új tanuszodában. Erősen mérsékelt sikerrel. Remélhetőleg nem ez jelzi a létesítmény, az úszási lehetőség jövőbeni népszerűségét.

Hosszas várakozás után, tavaly decemberben, Mikulás-napi ajándékként megkapta a város a Horváth Andrásról elnevezett tanuszodát. Az avatóünnepségen elhangzottak a köszöntők, és mindenkit örömmel töltött el, hogy a város ezzel a szép, új létesítménnyel gazdagodott. Akiknek pedig elsősorban épült, az úszni tanuló gyerekek hamarosan birtokba is vehették a több mint 410 millió forintból épült uszodát.

A beruházó és üzemeltető Nemzeti Sportközpontok ugyan továbbra is elzárkózott attól, hogy az itt élők uszodahasználatra vonatkozó számos (például az iskolai szünetekben, főként a nyári szünidőben való használatra vonatkozó) kérdésére válaszoljanak, egy hónappal az átadás után elkezdett a létesítmény maga információkat adni a Facebookon működtetett saját, Horváth András Tanuszoda Törökszentmiklós elnevezésű oldalán.

Innen tudhattuk meg 2019. január elején, hogy a tanuszodában akkor még terheléses próbaüzem zajlott, amely időszakban a helyi és a járási iskolák tanulóinak csoportjai vehették igénybe az uszodát. Más források szerint azonban ennél szélesebb körben volt már ekkor is használatos az uszoda: a gyerekek elkezdhették itt egyesületi keretek között is az úszást. Továbbá ezt igazolja, hogy 2019. január első felében már fizetős úszásoktatásra is toboroztak ide résztvevőket.

Bár, hogy miért kellett több mint 2 hónapos próbaüzemet tartani annak ellenére, hogy megelőzően majd 1 évig fűtötték és keringették a vizet az uszodában, azt nem kötötték az orrunkra. De ami fontos: Lakossági igénybevételre a próbaidőszak után lesz lehetőség! - ígérték. Volt is, aki azon nyomban érdeklődött, a felnőtt lakosság számára mikor lesz elérhető az uszoda? Valószínűleg februárban, volt a válasz.

És tényleg, a rákövetkező hónap, február 6-án (ez lesz az uszoda szerencse napja, úgy látszik) írták ki a közösségi oldalukra, hogy február 16-17. hétvégén (szombat-vasárnap) Promóciós hétvégét tartanak. A promóciós hétvégén és azt követően már a lakosság számára is nyitva lesz az uszoda! Hogy a promóciós szó mit is jelent, azt talán nem mindenki tudta, de abból rájöhettünk, amit olvastunk a közzétételben, miszerint ezen a két napon a jegyár egységesen 400 Ft/fő, ami jóval alacsonyabb, mint az ugyancsak megjelentetett árlistában szereplő összegek. (Megjegyzendő, hogy többeknek szúrja a szemét: az árlistán olyan jegy- és bérletárak is szerepelnek, mely szolgáltatásokat nem lehet igénybe venni.)

Aztán, hogy mégiscsak jobban érthető legyen, később már Kedvezményes Hétvégének nevezték az akciót. Nem tudom, a létesítmény dolgozói milyen forgalomra számítottak ezen a hétvégén, de abból, amilyen izgatott várakozás, előzetes érdeklődés mutatkozott a felnőttek körében is, hogy mikor mehetnek már úszni ide, jogos lehetett a feltételezés, hogy sokan lesznek az elmúlt szombat-vasárnap a tanuszodában. A létesítmény közelében lakók is arra számítottak, hogy sok autó fog majd az utcájukban parkolni.

A Horváth András Tanuszoda Törökszentmiklós saját felvételei a Kedvezményes Hétvégén - a Facebook-on közzétéve

Mi vasárnap kora délután, úgy 2 óra körül jártunk az uszodánál. Reméltem, hogy mivel akkor volt a kedvezményes hétvége második napja, készíthetek egy jó felvételt a teli parkolóról, a sok bicikliről. Ehhez képest: volt egy autó és három kerékpár! Meg sem álltam fotózni, mert arra gondoltam, ebéd utáni idő van, ezért ilyen kevés a látogató. A fotó nem lenne illusztratív. De most megnéztem a Face-en a saját oldalukon az általuk kitett, ha úgy tetszik hivatalos képeket a hétvégi látogatottságról. Nos, HAT vendéget (öt gyereket és egy felnőttet) láttam az uszodában! A szomszédság sem tapasztalt különösebb jövés-menést. Azt mondják, inkább csak lézengés volt.

Következtetésre talán még nem alkalmas a KÉP, de azért elgondolkodtató ahhoz viszonyítva, amilyen érdeklődés előzte meg a létesítmény elkészültét, hogy mennyien várják már, hogy mehessenek úszni. Most olcsón kipróbálhatták volna. Nem tették! De vajon miért nem? Hallottam olyan vélekedést, hogy talán attól féltek az emberek, az olcsó belépőjegy miatt nagyon sokan lesznek, inkább elkerülték a tömeget, és ezért a végén szinte senki nem ment úszni. Lehet, bár egy kicsit csavaros magyarázat. Inkább azoknak lehet igazuk, akik abban látják a problémát, hogy a Kedvezményes Hétvége reklámozása, a tájékoztatás volt elégtelen, hiszen a Face-es közlésen kívül más meghirdetéssel nem találkoztak az itt élők.

Kíváncsi vagyok, milyen lesz innentől kezdve a normál üzemben, a meghirdetett belépőjegyárakon - a nem szervezett oktatásban történő - látogatottsága a tanuszodának. Mert sajnos a strand úszómedencéjének kihasználtsága sem olyan nyaranként, mint amekkorát az előzetesen mutatott, vagy inkább csak mondott igény alapján várni lehetett. 

Sebők Emília

Az indító kép a szerző felvétele.


A téma előző megjelenése: ÁTADTÁK A TANUSZODÁT!