A SZÚNYOGOK ÉS MI

Ellepték a szúnyogok az országot, és csípve támadnak. A vakaródzó lakosok meg rendre az önkormányzatokra támadnak, hogy miért nem irtják a vérszívókat .

Szegény polgármesterek meg csak magyarázkodnak, hogy de ők igen, minden lehetségest megtettek, hívták a permetezőket, de a hol meleg, hol esős, hol meg szeles időjárásban nehéz irtani, a szúnyoginvázió meg már csak ilyen.

De miért ilyen erőteljes az idén? A nyár eleji esős, nedves, meleg időjárás mindig is kedvezett a szúnyogoknak. A mostani invázió oka ehhez még, hogy az elmúlt száraz, sőt aszályos években lerakott, de ki nem kelt, nagy mennyiségben felhalmozódott rovartojások a mostani esős, nedves időben szinte egyszerre mind kikeltek, és mivel nem sikerül az összes kikelt rovart elpusztítani, a körforgás nem áll le az esős, párás melegben. Hozzáértők megfogalmazása szerint a szúnyogirtás kifejezés egyenesen lehetetlen műveletet takar! Csak gyéríteni lehet!

Ezen a héten nem lesz Törökszentmiklóson a katasztrófavédelem által végrehajtott szúnyoggyérítés. Jogos is, mert ma például nem volt annyi vérszívó, mint az előző időkben... Jellemzően a gyötrő szúnyog és az oldalfoltos szúnyog van jelen a környéken. Más településeken viszont erősebb a szúnyogártalom, ezért nincs ezen a héten szúnyoggyérítés Törökszentmiklóson. - szól a katasztrófavédelem magyarázata. De hosszú még a nyár...

Repülőgépes szúnyogirtás (akkor még így mondtuk) éppen 20 évvel ezelőtt, 1999 nyarán az Ady Endre utca fölött (a szerző felvétele)

Ám a lakosság számára csak most kezd köztudottá válni, ha egyáltalán, hogy a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos feladatok ellátása ma már nem is közvetlenül az önkormányzatok feladata. Egy törvénymódosítás szerint ez a teendő 2017. I.1-től átkerült a katasztrófavédelemhez: "A hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve vezetője irányítja az országos szúnyoggyérítési program keretében a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos feladatok ellátását."

Hogy mi volt ennek a felelősség- és teendőátrendezésnek az oka, arra Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvívője a következő magyarázatot adta kérdésemre válaszolva: 2013-ban addig nem látott árhullám vonult le a Dunán és ez extrém mértékű szúnyoginváziót eredményezett. Az állam úgy döntött, hogy az árvízi védekezés mellett az árvíz miatti szúnyogártalom elleni védekezést is a katasztrófavédelem feladatai közé utalja. Azóta minden évben a katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést. Az egységes védekezés így költséghatékonyabb, hiszen nagy dózisban kedvezményes áron beszerezhetők a védekezéshez szükséges eszközök, illetve a védekezés is összehangolt.

A katasztrófavédelem számára országszerte rovarszakértők vizsgálják, hogy hol a legtöbb a szúnyog és az általuk irányított szúnyoggyérítés azokon a településeken történik meg, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. - olvashatjuk a szervezet honlapján. A központi szúnyoggyérítés során elvégzett munkát a katasztrófavédelem a szúnyoggyérítésre rendelkezésre álló keretből finanszírozza, ez tehát nem terheli a települési önkormányzatok kasszáját. Másfél milliárd forint áll rendelkezésükre idén a szúnyogirtásra, ezt kell beosztaniuk az egész országra és az egész szezonra! Nem is olyan sok...

A szúnyoggyérítés által érintett terület a szúnyogok számától függ, - hangsúyozza Mukics Dániel, ezért csak egy, másfél héttel lehet előre meghatározni, hogy mikor, hol, és hány hektáron permeteznek a következő héten. A szúnyoggyérítés helyszíne mindig attól függ, hogy az ország mely területén a legnagyobb a szúnyogártalom, ezt pedig a rovarszakértői vizsgálatok határozzák meg. A jó helyismerettel rendelkező rovarszakértők országszerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját. Azt, hogy az adott héten mely településeken, milyen napon és milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, a katasztrófavédelem weboldalán a szúnyoggyérítés menüponton belül érhető el. A heti programok között található a minden hétfőn frissülő részletes lista. 

A katasztrófavédelem a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos feladatok elvégzésére két konzorciummal kötött megállapodást, amelyek közbeszerzési eljárás keretében lettek kiválasztva. Az egyik konzorcium a rovarszakértői tevékenységért, vagyis a szúnyogok számának folyamatos elemzéséért felel, a másik pedig a gyérítés kivitelezéséért. Ez utóbbi a PMG Szúnyogkontroll Konzorcium (tagjai: Szatymaz Repülőtér Kft., Rovért Rovar- és Rágcsálóirtó Kft., MNC Service Kft.).

De már a törvénymódosítást szövegezők is sejthették, hogy nem lesz ez a központi vérszívó-ritkítás elegendő, ezért a katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést az önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére a települések is végeztethetnek szúnyoggyérítést. Vagyis az önkormányzatok saját költségük terhére a katasztrófavédelem által irányított központi programtól függetlenül, önállóan is végeztethetnek szúnyoggyérítést, kiegészíthetik azt. Az önkormányzatok által finanszírozott, nem a katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítést bármelyik engedélyekkel rendelkező kivitelező elvégezheti. 

Ha terveztek rá kiadást, ha van rá pénzük! Az idei szúnyoginvázió komolyságát jelzi - olvashatjuk a mai Új Néplapban -, hogy Szolnokon az irtásra szánt 43 millió forintos éves keretet már most, júniusban túllépte a város, az eddigi költségeik már elérték a 48 millió forintot. Markót Imre, városunk polgármestere valahol 800 ezer forintos saját, városi kiadásról tett említést, holott itt is voltak a katasztrófavédelem által végrehajtott, ún. központi gyérítési akciók. Az idei költségvetésben Törökszentmiklós önkormányzata a környezetvédelmi kiadások között földi és légi kémiai szúnyoggyérítésre 2,6 millió forintot tervezett. Félő, hogy nem lesz elég!

Törökszentmiklóson június 4-én volt a katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítés, akkor 600 hektáron permetezték repülőről a kifejlett szúnyogokat. Az akkor kezelt terület 937 futballpályának felel meg.

A felhívást készítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály. Forrás: www.antsz.hu 

ÉS MI MIT TEHETÜNK? - Az irtás, a gyérítés a kialakult szúnyognépesség ellen hatásos, már amennyire... A szakemberek szerint viszont mi magunk is tehetünk az ellen, hogy kevesebb legyen a szúnyog a környezetünkben, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, és sikeres legyen a központi szúnyoggyérítés. A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket és máris sokat tettünk a szúnyogok ellen.

Mondják, hogy a szúnyoglárvák tenyészhelyeinek akár 90 százaléka is a házunk körül lehet! Kinn hagyott építési fólia, gumiabroncs, kaspó, miegyéb őrizheti a pangó vizet, ahol vígan tenyésznek a szúnyoglárvák. Tegyünk hát rendet mi magunk, magunk körül a portánkon! Az is segít!

Sebők Emília

Az indító kép egy képkocka az 1912-ben (már akkor is probléma volt!) bemutatott How a Mosquito Operates című néma rajzfilmből.