A SZENTTAMÁSI ALMÁSY-KASTÉLY ÉS PARK FEJLESZTÉSE

Évek óta börtönfalszerű építmény állja útját annak, aki a szenttamási Almásy-kastélyba, de legalább a parkjába be szeretne jutni. A most induló fejlesztés remélhetőleg azt is magával hozza, hogy ismét látogató-barátabb lesz a létesítmény. Ha már közpénz is megy a megújítására, bővítésére!

Az önkormányzati képviselő-testület legutóbbi, 2019. július 31-én tartott rendes ülésén - egy képviselői kérdés kapcsán - került szóba, de egyelőre nem részletezően a szenttamási Almásy-kastély és "vidéke" fejlesztésének ügye. Hamarosan, talán már néhány nap múlva rendkívüli testületi ülés elé kerül, merthogy a kastély jelenlegi tulajdonosa, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. nagyszabású beruházásra készül a területen, amihez szükség van a város településrendezési tervének módosítására.

A város Településrendezési Terve szerint a Szenttamási park 11 ha-os területe Helyi jelentőségű védett természeti értékként számon tartott, bár az azóta született helyi rendeletekben ez így nem szerepel! Az arborétumok jegyzékéről kiadott 19/2011. (III. 16.) VM rendelet szerint viszont az Imre-majori Almásy-kastély parkja arborétumnak minősül!

A Kormány egy 2019 júniusában kiadott határozatában - Orbán Viktor miniszterelnök személyes aláírásával - egyetért az Almásy-kastély és a hozzá tartozó park kertépítészeti, kertművészeti és tájökológiai felújításával, korszerűsítésével és a kapcsolódó fejlesztések megvalósítására irányuló beruházások előkészítésével. Ez az egyetértés olyan szintű elköteleződést jelent a Kormány részéről, hogy a beruházás előkészítésének kormányzati felelőseként egyenesen a Miniszterelnökséget vezető minisztert (jelenleg Gulyás Gergely) jelöli ki.

A szenttamási kastély Almásy (I.) Imre általi építésének első szakasza 1891-től 1893-ig tartott, majd alig tíz évvel később újabb szárnnyal és kápolnával bővült az épület. 

(Képeslap 1942-ből)

A beruházás előkészítési fázisaira 2019-ben összesen 307 millió forintot biztosít a Kormány a központi költségvetésből, azzal, hogy az előkészületi munkákat 2020. március 30-ig kell megvalósítani. A beruházás megvalósítója és a beruházással megvalósuló kastélyegyüttes üzemeltetője pedig - a Kormány egyetértésével - a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. lesz. A beruházás kivitelezési költségeinek finanszírozásáról még nem ad a Kormányhatározat tájékoztatást...

Az pedig már az önkormányzati testületi ülésen hangzott el, hogy ez a fejlesztés/beruházás egy a kastélypark területén felépülő szállodát jelentene, valamint a lótenyésztéshez és a lovassporthoz kapcsolódó beruházásokat is terveznek.

Számunkra, miklósi és környéki lakosoknak remélhetően ez a beruházási terv azt jelenti, hogy - ha már közpénz segítségével valósul meg - ismét nyitottabb lesz a létesítmény, könnyebben bejuthatnak oda a látogatók, és több olyan, főként lovas rendezvény lesz, amely a közönség érdeklődésére is számít.

Sebők Emília


Babochay Györgytől kapott információ alapján: Az inditókép az "öreg" kastély nyugati sarkán készült 1964-ben. A képen az akkori edző, Újházy Zsigmond egyik lovasnő tanítványa van megörökítve színes felvételen. A sorozatban készült felvételek évekig a kastély folyosójának dekorációját szolgálták.