A STRAND VENDÉGLŐ ÉS MÁS INGATLANOK KÉRDÉSES SORSA

Hamarosan megnyílik Törökszentmiklóson a városi strand. A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések szigorának enyhülése következtében pedig tegnaptól az éttermek kerthelyiségei, teraszai is fogadhatnak vendégeket. Ha ezt a két hírt így egybefonjuk, gondolattársításként sokan újra felemlegetik a réges-rég zárva lévő Strand Vendéglőt.

Anélkül, hogy helytörténeti kutatásba kezdenénk, pusztán a vendéglő tulajdoni lapját nézegetve is látni, hogy hajdanán a Törökszentmiklós és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet (ÁFÉSZ) üzemeltette ezt a vendéglőt tulajdonosként. Aztán a 2000-es évek elején lebonyolított adásvételekkel jött egy, majd még egy tulajdonosváltás. Hogy meddig volt itt igazán vendéglői, melegkonyhás éttermi működés, nem tudom. Én úgy közel egy évtizeddel ezelőttre visszaemlékezve már csak az italozó rész működését tudom felidézni. Aztán már ez is bezárt.

Sokan emlegetik nosztalgiával ezt a helyet, ahol hangulatos esküvők, osztálytalálkozók és más rendezvények zajlottak valamikor. Ha megérte volna továbbra is étteremként működtetni, talán valaki továbbra is vagy újra megtette volna. De senki sem működteti már jó ideje.

Most viszont 2020. február végén történt, hogy hét személyt - öt férfit és két nőt - állítottak elő a Kecskeméti Járásbíróságon a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói. Köztük egy fővárosi bejelentett lakhellyel rendelkező, de szolnoki illetőségű ügyvédet, akit a sajtóban V. Tamásként említettek. Letartóztatásukat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, tiltott pénzintézeti tevékenység és más bűncselekmények miatt indítványozta. A pénzügyi nyomozók nagy értékű autókat, valamint több mint hetven ingatlant, továbbá készpénzt és befektetést zároltak. Az okozott kár - az első nyilatkozatok szerint -, a lefoglalások és zárolások révén teljes egészében megtérülhet.

V. Tamás ügyvédről városunkban, Törökszentmiklóson tudni vélik, hogy itt is van több ingatlana. Hozzá kapcsolja a helyi szóbeszéd az évek óta üresen álló Strand Vendéglő, sőt a Táncsics lakótelep alatti - két éve megkezdett, majd félbemaradt felújítású - ún. Szabadidő Központ (lásd a fenti képet 2018 nyaráról) tulajdonlását is.

Megalapozott tehát a kérdés, hogy: Az említett bűnügyben zárolt több mint hetven ingatlan közül van-e Törökszentmiklóson is? És ha igen, hány darab ingatlan van itt ezek közül, és mi lesz ezeknek a sorsa? Barnáné Horváth Melinda pénzügyőr őrnagy, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense azonban kérdéseimre adott válaszában mindenekelőtt arra figyelmeztet, hogy konkrét cégre, személyre vonatkozó adatokat nem hozhat nyilvánosságra.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a bűnügyi zárlat egy olyan intézkedés, amely alatt a zár alá vett vagyont a tulajdonos nem értékesítheti, nem terhelheti meg. A nyomozó hatóság célja minden egyes zár alá vétel esetében az, hogy ha a későbbiekben a bíróság dönt az érintett gyanúsított bűnösségéről, akkor a vagyonelkobzás, illetőleg pénzbírság kiszabásához álljon rendelkezésre vagyon.

Sebők Emília


A képek a szerző felvételei.