A POLGÁR CSALÁD AJÁNDÉKA A REFORMÁTUS TEMPLOMBAN

Keresztelőmedence a református templomban - a város egy jeles családjának ajándéka.

A nemes Polgár család Törökszentmiklós egyik jómódú  földbirtokos famíliája volt. Legismertebb leszármazottjuk az 1782-ben született Polgár Mihály, aki itt született, majd igen magas posztokig jutott: Kölcsey Ferenc nevelője lett, később dunamelléki református püspök. A református templomunk mögötti kis utca (sokan ma is kisköznek nevezik) sokáig az ő nevét viselte.

A család generációkon keresztül a helyi református egyház legnagyobb támogatói közé tartozott. Így tulajdonképpen nem meglepő, amit a tegnap esti orgonák éjszakáján észrevettünk: A keresztelőmedence peremén a felirat: A TÖRÖK SZ. MIKLOSI REFORM. EGYHÁZNAK KÉSZÍTTETTÉK POLGÁR MIHÁLY ÉS NEJE MÉSZÁROS ESZTER - 1873.. A neten is fellelhető családfát böngészve úgy hiszem, ez a Polgár Mihály a püspök fivérének gyerneke lehetett. A református temetőben nyugszanak ő is, a felesége is a családi sírhelyen: 

Sebők Emília - A szerző örömmel veszi, sőt kifejezetten kéri, hogy aki a fenti csekély információt ki tudja egészíteni, tegye meg a közzététel szádékával! 

A képek a szerző felvételei.