A MASZKVISELÉS MINDENKINEK KÖTELEZŐ, AKI A BOLTBAN TARTÓZKODIK!

Lehet a jogszabály félreérthető megfogalmazásából adódóan, lehet a kényelmetlensége miatt, hogy egyes boltokban az ott dolgozók nem viselnek arcmaszkot. Pedig rájuk is vonatkozik a kötelezettség!

A koronavírus elleni védelmi intézkedésekről kiadott, és 2020. május 4-étől hatályos kormányrendelet a boltokban követendő maszkviselési szabályokról ekként rendelkezik: Mindenki köteles üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. Köznapian értelmezve az előírást, ez csak a boltba betérő vásárlók kötelezettségét jelenti. De mi vonatkozik a bolti eladókra, pénztárosokra? Talán valami más előírás? Pontosabban, hogy rájuk nincs ilyen szabály? Mert városunkban is többen panaszolják, hogy egyes üzletekben az ott dolgozók nem viselik ezt a védőeszközt. Sőt még egy itteni hentesboltot illetően is volt ilyen kritika, márpedig ott csomagolatlan, nyers élelmiszert forgalmaznak, igazán elvárható lenne a kiszolgálók maszkviselése.

De nem csak nálunk, Törökszentmiklóson tapasztalható ez a probléma. Bekerült a kérdés a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pár nappal ezelőtti tájékoztatójára is. Ahol egyértelműen az a válasz hangzott el a készenléti rendőrség  munkatársától, hogy: Jogi értelemben és az egymás egészségének védelméért való kölcsönös felelősség alapján nemcsak a vásárlóknak kötelessége a szájat és az orrot takaró védelmi eszközt viselni, hanem az üzlet vezetőjének, üzemeltetőjének - ha ott tartózkodik, akkor az üzlet tulajdonosának -, és az ott foglalkoztatottaknak is be kell tartaniuk és tartatniuk ezt a szabályt.

Mélyebb jogi okfejtés alapján ugyanis a vásárlás egyidejű, de kétirányú cselekmény, amelyben vevő és eladó szerepel együtt, illetve mindenki, aki ebben a folyamatban részt vesz, ezért hát a fent idézett rendeleti paragrafus az eladókra, bolti alkalmazottakra is vonatkozik.

Kevésbé mély szakmai bírálat szerint viszont a sebtében megszerkesztett kormányrendelet nem fogalmaz kellő pontossággal. Az utólagos magyarázgatás próbálja ezt kiigazítani. A szabálysértést viszont alkalomadtán a rendőrség eszerint fogja kezelni, vagyis az arcmaszkot a boltban mindenkinek kötelező viselnie!


MUNKAVÉDELMI SZEMPONTOK

Megérdeklődtem a kereskedelmi dolgozók egyik szakszervezetének jogászától is, ők miként látják a jogi helyzetet. Válaszában az eddigieket kiegészítő megközelítéssel élt, ugyanis a munkavédelmi törvényre hivatkozott, mert a munkáltató a koronavírus-járvány veszélye miatt is az általános munkavédelmi szabályokat köteles alkalmazni. Eszerint a munkavállalókat, adott esetben a bolti dolgozókat el kell látni egyéni védőeszközökkel, rendeltetésszerű használatukra a munkavállalókat ki kell oktatni és az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű használatát meg kell követelni. Merthogy a vevő is megfertőzheti az eladót. De persze az eladó vagy más bolti dolgozó se veszélyeztesse a vevő egészségét.

Nem véletlenül lett a koronavírus terjedése miatt a maszk a boltban való vásárlás alapkelléke világszerte, viselésével ugyanis jelentősen csökkenthetjük a fertőzésveszélyt. Ha pedig mindenki, vevő, eladó, ott dolgozó viseli a zárt légterű üzlethelyiségben a szájat és az orrot eltakaró védőeszközt, akkor ez különösen igaz. 

Sebők Emília


A képek a szerző felvételei.