A LETARTÓZTATOTT KÉPVISELŐ STÁTUSZA

Fehér Petra, a Törökszentmiklós Városi Önkormányzata Képviselő-testületének fideszes tagja a Budai Központi Kerületi Bíróság döntése alapján 2019. november 29-étől egy hónapra letartóztatásban van. A testület viszont, úgy tudni, december 19-én rendes ülést tart. Mi a jogi helyzet ebben az esetben?

A képviselő minden bizonnyal már 2019. nov. 28-án is a fent leírt - büntetőügyben folyó - eljárás miatt nem vett részt az Önkormányzat testületi ülésén, ezért is kicsit bizarr felemlegetni, hogy pedig a Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) előírja: "A képviselő köteles a polgármesternek írásban bejelenteni, ha a Képviselő-testület ülésétől távol marad." Nem jelentette be... A sajátos helyzetből adódóan várható, hogy a következő ülésről is előzetes bejelentés nélkül marad távol Fehér Petra. De jár-e ez valamiféle jogkövetkezménnyel a képviselői megbízatását illetően, amelyet egyébként nem egyéni jelöltként, hanem Fidesz-pártlistáról bekerülve szerzett.

Az önkormányzati törvény szerint az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik, egyebek mellett, a következő esetekben:

- méltatlanság megállapításával;

- ha az önkormányzati képviselő, annak az ülésnek az időpontjától, amelyről első ízben távol maradt, egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén;

- lemondással.

Vagyis csupán azzal, hogy esetleg két egymás utáni ülésen nem vesz részt Fehér Petra, az még semmilyen következménnyel a testületi tagságára nem jár! Csak aki egy évig nem vesz részt az üléseken, annak a képviselősége szűnik meg.

Méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Csakhogy itt szó sincs erről! A bíróság gyanúsítottként rendelte el a képviselő letartóztatását.

A törvény nem tesz különbséget az igazolt és igazolatlan hiányzás között. A helyi önkormányzat SZMSZ-e szerint viszont a testületi üléséről való távolmaradás igazoltnak tekintendő

  • ha annak oka halaszthatatlan elfoglaltság,
  • utólagos bejelentés esetén is a betegség vagy külföldi tartózkodás.

A most következő, decemberi képviselő-testületi ülésről tehát Fehér Petra igazoltan lesz távol, hiszen a letartóztatás halaszthatatlan elfoglaltságnak tekinthető... Talán... Ha a polgármester is így látja, merthogy a távolmaradás igazolására a polgármester jogosult.

Volna még egy jogi megközelítés, bár ez inkább demonstratív jellegű, mint valós intézkedés: Az SZMSZ lehetőséget ad, ez esetben a Fidesz-képviselőcsoportnak, hogy a kilépés és kizárás eseteit önállóan szabályozza. Csakhogy az ugyanazon párthoz, jelölő szervezethez tartozó képviselők az alakuló ülést követő 30 napon belül hozhatnak létre képviselőcsoportot, és ezt nálunk sem a Fidesz, sem az Otthonunk Szentmiklós Egyesület (OSZE) képviselői nem tették! Tehát nincs Fidesz-frakció, de ha létezne is, az nem a képviselőségből történő kizárásról rendelkezhetne, hanem csak az adott frakcióból távolíthatnának el képviselőket. A törvény nem ad lehetőséget a képviselői jogviszony megszüntetésére egy frakciónak sem, hiszen az felülírhatná a választói akaratot.

A szavazási esélyeket sem befolyásolja egy Fidesz-képviselő hiányzása, mivel a jelenlegi felállásban az egyszerű többséget az OSZE birtokolja, minősített többséget pedig sehogyan nem érhet el. (Ezen majd csak az 1. számú egyéni választókerületre kiírt januári időközi választás módosíthat.)

Vagyis, ha Fehér Petra nem jelenik meg a december 19-i rendes testületi ülésen, akkor ez semmiféle korlátozással nem jár a helyi képviselőként való további működésére, csupán a havi tiszteletdíja (bruttó 67 200 forint) csökkenhet az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló helyi rendelet szabályai szerint.

Ha a letartóztatás egy hónapja lejártával szabadlábra helyezik, és maga nem mond le, akkor nyugodtan tovább tevékenykedhet képviselőként a város érdekében...! A jövőt, az itteni képviselői jövőjét is majd a letartóztatását indokoló büntetőügy kimenetele szabja meg.

Sebők Emília

A képek Törökszentmiklós Önkormányzati Képviselő-testület 2019. nov. 5-i alakuló ülésén a T1 Térségi Televízió által készített videó-felvételből lettek kiemelve. Az indítóképen Fehér Petra képviselő látható, a cikk szövegébe helyzett fotón a Fidesz-képviselők láthatók. 


A téma előző tárgyalása: F. P. BÜNTETŐÜGYE - LETARTÓZTATVA!