A KORONAVÍRUSRÓL - A HÁZIORVOSTÓL

Az országban már van néhány koronavírussal fertőzött személy, Törökszentmiklóson azonban nincs nyugtalanság a fertőzés esetleges terjedése miatt, és a megkérdezett háziorvosok nem is látnak erre okot.

Mottó: Az új koronavírus-fertőzés terjedése miatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlást tett közzé arról, hogy milyen alapvető szabályok betartásával csökkenthető a fertőzésveszély. Első helyre sorolt ajánlás: Mosson gyakran kezet, lehetőleg szappanos vízzel. 

Bementem tegnap itt nálunk az EGYMI (Egyesített Gyógyító Megelőző Intézet) épületében a betegek számára nyitva lévő első emeleti női mosdóba: a folyékony szappan tartója üres, a papírkéztörlő tartója üres, WC papír nincs, sőt a WC-kagylókon ülőke sincs. De az ott dolgozók szerint ezeket fölösleges is lenne akár most a fertőzésveszély miatt kitenni, felszerelni, mert az immár "bevált" szófordulat szerint, a "helyi szokások" miatt nem várható el a rendeltetésszerű használatuk. Sokkal inkább várható, hogy rövid úton eltűnnek a mosdóból a felszerelések. Örüljek, hogy most a kézmosó csapból folyt a víz, mert még... nem lopták le róla a szerelvényt...

Már egyébként is kétségeim voltak, hogy ebben az intézményben tájékoztatást kaphatok, milyen intézkedéseket tettek a koronavírus-fertőzés megelőzésére, mivel az intézmény igazgató főorvosa szabadságon volt. Arról pedig a rendelési idő alatt senkitől hivatalos tájékoztatást nem kaptam - pedig kértem vagy kértem volna -, hogy az EGYMI-re kidolgozott Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) szerint ki az a helyettes az intézményben, akihez bármivel, ami esetleg fontos, de most a lakosság körében előforduló nyugtalanság alapján megfogalmazott kérdésekkel fordulhatok.

Mert hozzám eljutottak ilyen jellegű kérdések! Az általam megkérdezett egyik háziorvos viszont, aki pedig egy kifejezetten nagy létszámú körzetet lát el, arról tájékoztatott, hogy nem tapasztalnak a koronavírus-veszély miatt nyugtalanságot a náluk megjelenő páciensek körében. A több száz, őket felkereső helyi lakosból mindezidáig egyetlen egy beteg kérdezett a koronavírusról azóta, hogy ez téma. De most a szokványos influenzaszezon jóval gyengébb, mint máskor. Törökszentmiklóson is úgy látni, általában kevés, a korábbi évekhez képest jóval kevesebb influenzás megbetegedés volt. Az adott körzetben pedig a jó három hónap alatt, amióta az influenzás megbetegedéseket regisztrálják, csak néhány ilyen betegük volt. Talán ezért sem aggodalmaskodnak most az itt élők a koronavírus miatt. Mégis érdemes tájékozódni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK, korábban: ÁNTSZ) honlapján az új koronavírussal kapcsolatban 2020. március 5-én közzétett legfrissebb eljárásrend szerint az egészségügyi intézményekre vonatkozó előírások között szerepel a környezetfertőtlenítés. Ezt a közös használatú tereket illetően az EGYMI-ben központilag végzik - úgy tudni -, hypós le- és felmosással, egyébként pedig jól át kell szellőztetni a helyiségeket. Egyelőre nincs jele, de igazából indokoltsága sem annak, hogy a szokásosnál erőteljesebb fertőtlenítéseket végezzenek, mondjuk a folyosókon. A már hivatkozott "helyi szokások" miatt pedig az épület egyes közös terei időnként szinte pillanatok alatt olyan koszosak lesznek, hogy a sűrűbb fertőtlenítésnek valójában talán nincs is létjogosultsága...

A kép forrása:  https://koronavirus.gov.hu/ , ahol a Kormány által létrehozott operatív törzs teszi közzé a hiteles és naprakész információkat. 

A betegekkel, az esetlegesen koronavírussal fertőzöttekkel is szokásosan az alapellátásban dolgozók találkozhatnak először. Az EGYMI-ben a háziorvosi és a fogorvosi alapellátást magánvállalkozásban végzik az orvosok, ők az épület közös használatú helyiségeinek tisztántartását, fertőtlenítését mintegy szolgáltatásként kapják az intézménytől. A környezet- és eszközfertőtlenítés (pl. betegvizsgáló asztal vagy szék, fonendoszkóp, lázmérő, egyéb többször használatos eszközök) szabályainak betartása érthetően náluk is szükséges és előírásos a betegellátás során. És ezt, mint rendesen, el is végzik a rendelőikben. - Itt kell megjegyezni, hogy a koronavírus szerkezeti felépítése miatt a legtöbb egyszerű tisztító- és fertőtlenítőszer hatásos ellene, nem kell speciális készítményeket alkalmazni a terjedésének megelőzésére sem. - Mivel pedig a háziorvosok szakmai felügyeletét nem az EGYMI vezetője látja el, hanem az NKK, a fertőzések megelőzésére szolgáló eljárásaikat is ez a szervezet jogosult ellenőrizni. De a mostani időszakban külön az új vírus okozta potenciális fertőzésveszély miatt még nem volt ilyen ellenőrzés.

Az Országos Tisztifőorvos hét eleji tájékoztatóján elmondta, hogy a háziorvosok segítséget kapnak az államtól, így például a továbbiakban már nem kell "vadászniuk" védőfelszerelésre. A jövőben mentőállomásokon létesítenek olyan ideiglenes raktárakat, ahonnan az alapellátók igényelhetnek egyszer használatos védőruhákat, maszkokat. (Az EGYMI-től nem kapnak a háziorvosok eszközellátmányt.) A családorvosok viszont, az általam megkérdezett itteni háziorvos is, arról kaptak hivatalos tájékoztatást, hogy ezen állami segítség keretében csupán a vírus elleni védelemben éppenséggel kevéssé hatékony 50 darab sebészeti szájmaszkot vételezhetnek. Ráadásul az itteniek azt sem az EGYMI mellett, attól pár lépésre lévő helyi mentőállomáson vehetik át, hanem csak a megyei központban, Szolnokon és csak személyesen, vagy valaki másnak adott szabályos meghatalmazással... És nehogy félreértés legyen, ez az ellátó személyzet, az orvos és asszisztense védelmét szolgálja, nem azért kapják, hogy a pácienseknek kiosszák!

Mindent egybevetve, a házi orvoslásban nagy tapasztalatot szerzett szakemberek úgy tekintenek a koronavírusra is, mint egy szokványos influenza vírusra. Számomra kicsit ellentmondásos, hogy az EGYMI folyosóján láttam kiragasztva a nyári hőhullám következtében kialakult egészségügyi válsághelyzetek kezelésére megfogalmazott lakossági tájékoztatót, de egyetlen plakátot vagy szórólapot sem a koronavírusról. A háziorvos viszont arról beszél, hogy az emberek már így is túl sok és sajnos túl sok fél- és tévinformációt szereztek a koronavírusról a neten és a médiából. És hát az orvosok sincsenek a tájékoztatásról, annak mikéntjéről egységes állásponton. Mégis egy olyan jellegű betegtájékoztatást be lehetne vinni az egészségügyi intézmények falai közé is, de csak központilag szervezetten, amely azt hangsúlyozza, hogy a koronavírussal való fertőzés, nem is túlzott elővigyázatossággal, elkerülhető. És ezek az óvintézkedések fontosabbak, mint lisztet és cukrot venni nagy tételben...

Sebők Emília


Indítófotó a koronavírusról, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) honlapjáról.