A KONTÉNER REJTÉLYE A KATOLIKUS TEMETŐ BEJÁRATÁNÁL

Ez év január végén volt, hogy a körzet önkormányzati képviselője napirend előtti kérdésben érdeklődött a testületi ülésen, milyen céllal kerültek a katolikus temető bejáratához a városképet sokak szerint rontó - mások szerint nem - , és parkolóhelyeket elfoglaló konténerek.

Szegő János, a Hatósági osztály vezetője válaszában akkor arról tájékoztatta a képviselőt és a jelenlévőket, hogy a lerakott konténer (mert az valójában egy, csak nagy) szabályos közterület-használati engedéllyel rendelkezik. Az egy évre érvényes közterület-használati szerződésben a szolnoki székhelyű Pietas Kereskedelmi Szolgáltató és Temetkezési Kft. - kérelmének megfelelően - arra kapott engedélyt, hogy a konténert csak és kizárólag eszközök, dologi tárgyak tárolására használhatja. Amennyiben a konténerben árusítás, illetve emberi tartózkodásra alkalmas helyiség kialakítására kerülne sor, az építéshatósági engedélyhez kötött, és akkor az elsőfokú építésügyi hatósággal (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal) kell engedélyeztetni. Hendrik Zoltán, a körzet fideszes képviselője nem fogadta el a választ, de a testület másik oldali többsége megszavazta az elfogadást.

Csakhogy közben a tulajdonos Pietas Kft. elkezdte berendezni a konténert. Aki mostanában benéz az ablakon, egészen kulturált kis irodahelyiséget lát bebútorozva, a többi rész pedig nyilvánvalóan koporsók bemutatására szolgál, hiszen már ott van az áru. A látottak alapján felvetődik a kérdés, hogy a használat ilyen irányú kialakítására megszerezte-e a cég a Szegő János által szükségesnek mondott építéshatósági engedélyt. A Pietas Kft. viszont határozottan visszautasítja, hogy bármiben túllépte volna a helyi engedély kereteit, mivel a konténer-helyiségeiben tartós munkavégzés, emberek huzamosabb ideig való ott tartózkodása nem fog megtörténni. De a temetési szolgáltatásokhoz az árukészletet valahol el kell helyezni és a készletnyilvántartás irodai munkáit elvégezni. Ahol pedig nincs a villanyáram bevezetve, márpedig a konténerbe nincs, ott logikus, hogy ablakok is vannak a falon, ez nem jelent többet.

Most viszont már túlmegy a kérdés az eddigieken, mivel a konténeren egy hirdetmény jelent meg (ez a múlt héten készült indító fotón még nem látható):

Eszerint a katolikus temetőben a temetéseket a továbbiakban kizárólag a Pietas Kft. végzi. Hogy mindezek mögött milyen összefüggések, történések húzódnak meg, arról hamarosan részletes cikkben számolok be.

Sebők Emília