A KATOLIKUS RÁDIÓÉ A FREKVENCIA!

A Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázat nyertese a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány, amely vételkörzet-bővítéssel a Tokajjal hálózatba kapcsolódó Szent István Rádió Kisújszállás adását sugározza majd. - tette közzé a mai napon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Intézményi Kommunikációs Osztálya.

Amint arról már korábban beszámoltam: A Médiatanács - a szabályoknak megfelelően - újrapályáztatta a lejáró használati jogú Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi rádiós frekvenciát, de nem kereskedelmi, hanem közösségi rádióként. Az elmúlt években ezen a frekvencián a Magyar Katolikus Rádió adásai voltak hallgathatók.

A tavalyi év végén közzétett pályázati felhívásra a város rádiója is beadta pályázatát, remélve, hogy a Rádió Törökszentmiklós visszakapja elvesztett régi frekvenciáját. Merthogy korábban ők használhatták a 96,4 MHz frekvenciát, amely a mostani kisközösségi rádiózáshoz képest jóval nagyobb vételkörzet, ezáltal hallgatóság elérését teszi lehetővé.

A pályázat kezelésében azonban feltűnő aránytalanság mutatkozott: A hatóság alaki érvénytelenségre hivatkozva megtagadta a városi rádiónkat működtető, önkormányzati tulajdonú RÁDIÓ HORIZONT Kft. pályázati nyilvántartásba vételét a Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi vételkörzetű közösségi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatára. Az ugyanakkor hozott másik döntésével viszont a Médiatanács a Magyar Katolikus Rádió Alapítványt az általa benyújtott pályázat hiánypótlására hívta fel, kifejezetten fajsúlyos, érdemi hiányokra vonatkozóan.

Ezek szerint sikerült a hiányokat pótolniuk. Amint az az előzmények alapján várható volt: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén meghozott döntése szerint a testület megállapította, hogy a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány a nyertese a törökszentmiklósi rádiós pályázatnak.

Sebők Emília


Az indítókép rádiófotója az Ipolyi Közművelődési Központ (IKK) közelmúltban megrendezett technikatörténeti kiállításának plakátjáról származik.