A BETEGSÉG MAGYARORSZÁGON MINDENHOL JELEN VAN!

Eddig is több jogos kritika érte a koronavírus elleni küzdelem összehangolására felállított kormányzati operatív törzs tevékenységét, ideértve az ország aggódó lakossága felé folytatott kommunikációját is. A naponta élőben tartott sajtótájékoztatóikon lehetett is kérdezni meg nem is. Válaszoltak is meg nem is, vagy mismásoltak, arrogánsan visszautasítottak. Úgy néz ki, holnaptól ez még problémásabb lesz!

Pár órával ezelőtt közzétett írásomban* a központi kommunikációnak azon részét kifogásoltam, amely a megbetegedések, illetve a hatósági házi karanténba helyezettek földrajzi elhelyezkedésének titkolását illeti. Mert úgy vélem, jogunk van tudni, mi közeledik felénk, miként és miért! Laikus szemmel nézve ugyanis a nem hivatalos járvány-térképet, azt látjuk, hogy a járvány mintha kitört volna kelet felé Budapestről, hiszen már vannak igazolt koronavírusos esetek Gyálon, Isaszegen és Monoron. Jó lenne ezekről többet tudnunk, de nem mondanak! 

Nem hivatalos térkép a települések koronavírussal, illetve a fertőzöttség gyanújával való érintettségéről. Forrás: https://pandemia.hu

Fekete szín - haláleset, narancs szín - igazolt eset, citrom - félhivatalosan igazolt koronavírusos eset, zöld szín - házi karantén

Az operatív törzs mai tájékoztatóján pedig Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár bejelentette, hogy: péntektől a rendszeres sajtótájékoztatók folytatódnak, de az újságírók személyesen nem lehetnek ott. A nyilatkozók stúdióból fogják megválaszolni a kérdéseket, amelyeket e-mailben tehetnek fel.

Hurrá! Akkor vidéki újságíróként én is kérdezhetek a mi vidékünkre vonatkozóan! Aztán vagy válaszolnak, vagy nem... Merthogy igencsak különösen járnak el:

Március 14-én, vagyis öt nappal ezelőtt küldtem az operatív törzs központi e-mail címére újságírói kérdéseket Jász-Nagykun-Szolnok megye koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseiről, a vírus itteni esetleges terjedéséről. Ma, azaz ma kaptam választ a Belügyminisztérium Ügyeleti Központtól! Idézem: "A BETEGSÉG MAGYARORSZÁGON MINDENHOL JELEN VAN, EZÉRT KÉRJÜK MINDEN HONFITÁRSUNKAT, HOGY KÖVESSE A SZAKEMBEREK JAVASLATAIT ES AJÁNLÁSAIT, ILLETVE SZIGORÚAN TARTSA BE A HATÓSÁGOK UTASÍTÁSAIT!"

Sebők Emília


A koronavírusról készült indítókép forrása: https://koronavirus.gov.hu/