HELYTÖRTÉNET 

Mártírhalált halt, 1944 Auschwitz. Emlékét soha el nem múló szeretettel őrizzük. Deportálásban meghalt felesége, lányaik. Mártírhalált haltak 1944-ben. - feliratok a törökszentmiklósi zsidó temető sírkövein.

Tavaly nyáron elkezdődött a Szent Kristóf Katolikus Óvoda építése a templommal szembeni kis utcában, ahol századokon át egy iskolaépület volt. Azelőtt viszont itt állt a törökök által épített szentmiklósi palánkvár, ezért most az alapok kiásásakor régészeti leletmentés folyt a területen. Erről kutató- és előadótársam külön cikkben számol be.*

Törökszentmiklós 2019. június 26., Kapisztrán út - 37 év után újra régészek dolgoztak a hajdani török palánkvár területén. Igaz, most nem ásatás történt, hanem régészeti felügyelet és leletmentés volt a feladat, miközben megkezdődött a katolikus óvoda alapozása.

Eleddig számomra ismeretlen fénykép bukkant fel a napokban az egyik aukciós oldalon: József főherceg és más előkelőségek Törökszentmiklóson 1930' címmel. Hátoldalán Markóczy Félix, a híres itteni fényképész pecsétje.

Az itt élő református vallásúaknak a templom és az iskola egysége mindig is természetes volt. - Mondta a kiállítást megnyitó beszédében Szabó József elnöklelkész. Utalt rá, hogy volt idő, amikor a politikai berendezkedés ezt az egységet megbontotta, de a rendszerváltás után 1991-ben az országban az elsők között kérte és kapta vissza iskoláját...

Egy hét múlva, 2020. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján lesz a "Törökszentmiklós 300" Emlékév nyitórendezvénye. Ekkor kezdődik a Jubileumi Emlékév rendezvénysorozata, amellyel 2021. év Szentmiklósi Napok rendezvényig számtalan alkalom nyílik majd múltunk méltó megünneplésére és megismerésére attól kezdve, hogy 1720-ban, 300 évvel ezelőtt II....

2020-ban lesz Pánthy Endre születésének 200. évfordulója. A törökszentmiklósi római katolikus egyházközség legnagyobb alakjának emléket állítva, az újonnan megválasztott egyháztanács alakuló ülésén - múlt év decemberében - a 2020-as évet Pánthy-emlékévvé nyilvánította. Méltó kapcsolódás a város újratelepítése 300 éves évfordulójának emlékévéhez.

"De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, aki uralkodó az Izráelen; akinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van." (Mikeás 5:2)

A Galambos-tó a katonai felmérések alapján készült térképeken csak viszonylag későn, 1883-ban jelenik meg, ez látható a fenti térképrészleten.