HELYTÖRTÉNET 

Az itt élő református vallásúaknak a templom és az iskola egysége mindig is természetes volt. - Mondta a kiállítást megnyitó beszédében Szabó József elnöklelkész. Utalt rá, hogy volt idő, amikor a politikai berendezkedés ezt az egységet megbontotta, de a rendszerváltás után 1991-ben az országban az elsők között kérte és kapta vissza iskoláját...

Egy hét múlva, 2020. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján lesz a "Törökszentmiklós 300" Emlékév nyitórendezvénye. Ekkor kezdődik a Jubileumi Emlékév rendezvénysorozata, amellyel 2021. év Szentmiklósi Napok rendezvényig számtalan alkalom nyílik majd múltunk méltó megünneplésére és megismerésére attól kezdve, hogy 1720-ban, 300 évvel ezelőtt II....

2020-ban lesz Pánthy Endre születésének 200. évfordulója. A törökszentmiklósi római katolikus egyházközség legnagyobb alakjának emléket állítva, az újonnan megválasztott egyháztanács alakuló ülésén - múlt év decemberében - a 2020-as évet Pánthy-emlékévvé nyilvánította. Méltó kapcsolódás a város újratelepítése 300 éves évfordulójának emlékévéhez.

"De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, aki uralkodó az Izráelen; akinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van." (Mikeás 5:2)

A Galambos-tó a katonai felmérések alapján készült térképeken csak viszonylag későn, 1883-ban jelenik meg, ez látható a fenti térképrészleten.

A legismertebb és még számos más felsőfokkal illethető magyar ügyvéd Törökszentmiklóson született 1919 szeptemberében, és Surjánban gyerekeskedett.

Az idei esztendő jeles évfordulója városunkban, hogy 230 éve, 1789. október 25-én szentelték fel a református templomunkat. Törökszentmiklós belső területén ez az egyetlen műemléki épület.