FOTÓGALÉRIA

Ahol több kép is van egy témához, ott, ha belekattintasz bármelyik fotóba, akkor megnagyobbodik a kép és leáll az automatikus lapozás, így kényelmesebben és alaposabban meg lehet nézni a fotókat.


A NAP KÉPE, 2020. máj. 23. - Ma, szombaton is építik az M4-es egyik felvezetőjét a városunk határában készülő csomópontnál:


A NAP KÉPEI, 2020. máj. 21. - A Szeplőtelen Szűz Mária-szobor talapzatról való leemelése és elszállítása. A kényes műveletet a Zsindely Kft. szakemberei végzik, élükön a cég tulajdonos-ügyvezetőjével, Bíró Rezsővel, Gácsi Barna szobrászművész-restaurátor  féltő gondoskodásával kísérve./ 14 kép


A NAP KÉPE, 2020. máj. 18. - Végre eltűnnek a csatornaépítésből itt maradt betongyűrűk a Bicskás-tó partjáról:


A NAP DÜHÍTŐ, FELHÁBORÍTÓ STB. KÉPE A KOSSUTH TÉRRŐL, 2020. máj. 17.


A NAP KÉPE II., 2020. máj. 16. - Egy legenda utóélete: Sanci kocsmája helyén és helyett a Táncsics utcán


A NAP KÉPEI, 2020. máj. 15. / 4 kép - A Művház előtti padot rendbe hozták, ezzel tehát megvolnánk. Az épület több mint egy éve megrongált falát pedig most azzal a szándékkal rakják fel újra dísztéglával, hogy ez már a végleges javítás legyen. De inkább választottak volna valami mást! Mert ez az erőltetett megoldás - ki tudja miért - azzal jár, hogy a középső sötétebb díszcsíkban van egy nem mély, mégis feltűnő hajlat. 

A Facebook-oldalamra kihelyzett fotók alapján egy hozzászóló azt kérdezte, hogy: "Nem volt vizimértékük?"  Volt! Lásd az egyik kép jobb oldalán! DE valami magyarázatuk is volt... Azt nem egészen értettem...! Íme a látvány:


A NAP KÉPEI Szekeres Barnabástól, 2020. máj. 14. / 4 kép - Felújítják Kardos pék egykori házát. (A Kossuth úton, az Ibolya cukrászdával szembeni sarkon) Legendás pékmestere volt a Szőlő-beli, partaljai lakosoknak. Az 1960-as években, hajnalonta Anyukám is gyakran állt itt sorba a 3,60-as kenyérért. Szüleim szerint valamikor a '70-es évek közepén-végén zárt be a pékség, addig működött itt. Érdeklődéssel várjuk, milyen lesz felújítás után az épület, és hogy vajon újra kinyílik-e a sarki ajtó. / Szekeres Barnabás


A NAP KÉPE, 2020. máj. 6.


NAPLEMENTE ELŐTT, ESŐFELHŐKBEN A BALLAI ÚTRÓL

2020. máj. 1. / 6 kép


A NAP KÉPEI, 2020. ápr. 22. - Facsemetéket ültetnek a képviselők: Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője és Révi Attila, a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat szintén jobbikos képviselője is ott szorgoskodott ma délelőtt a Vásárhelyi Pál utcának azon a részén, ahol tavaly feldúlta a környéket a csatornaépítés. Szakmai segítőjük a lerontott környezet rekultivációjában a város főkertésze, Kollányiné Földi Hajnalka volt. A délutáni ültetéshez pedig Kiss Márk, a Képviselő-testület OSZE-s tagja készítette elő az ültető lyukakat a Bicskás-tó partján. 


IDEIGLENES KÖRFORGALOM a Törökszentmiklós-Tiszapüspöki és a 4-es elkerülő út találkozásánál, 2020. ápr. 17. / 5 kép


A NAP KÉPE az Újratelepítési emlékműről, 2020. ápr. 1. 


A NAP KÉPE, 2020. márc. 9.


A Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Képviselő-testületei a rendszerváltás óta / 7 kép - Annus Tímea felvételei a Városháza első emeleti folyosóján elhelyezett tablókról


A MAGYAR LABDARÚGÁS NAPJA - A magyar labdarúgó "Aranycsapat" 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét A MAGYAR LABDARÚGÁS NAPJÁvá nyilvánította. - Emlékezzünk hát ezen a napon a mi labdarúgóinkra, a miklósi focistákra, azokból a régi évekből, amikor még a Fáklya, ahogy mondják, a helyi értelmiség és a Vasas, a munkások csapata játszotta a játékot (drága párom, Gáborom ott volt, Münz András megfogalmazásában: "szélsebes szélső"). Kevés fotót sikerült összegyűjtenem eddig, ezért örömmel veszem és ide kihelyezem, ha küldenek az olvasók további képeket. - Van néhány felvételem a sportpályán lévő emléktáblákról is. - És néhány kép azokról a találkozókról, amikor már az öregfiúk emlékeztek. /14 kép


FOTÓIM A REFORMÁTUS TEMPLOMRÓL / 8 kép


RÉGI KÉPEK A REFORMÁTUS TEMPLOMRÓL / 5 kép


A NAP KÉPE 55 ÉVVEL EZELŐTTRŐL: Babochay Györgytől kapott információ alapján: A  fotó a szenttamási "öreg" kastély nyugati sarkán készült 1964-ben. A képen az akkori edző, Újházy Zsigmond egyik lovasnő tanítványa van megörökítve színes felvételen. A sorozatban készült felvételek évekig a kastély folyosójának dekorációját szolgálták.


A MÁIG SZERETETTEL EMLEGETETT, A PIRAMIS ÉPÍTÉSE MIATT LEBONTOTT ÓVODA /4  kép- "A kislányom 2005. szeptemberben kezdte ott a kiscsoportot. Kb. két hónapot járt oda, és átkerült a Rózsa téri iskolához az oviba, mert itt elkezdték az épület bontását." - írja Mile Zoltán, aki szinte az utolsó pillanatban készítette ezeket a képeket: 


CSIPKERÓZSIKA-ÁLMÁT ALUSSZA AZ ISKOLA, 2019. júl. 1. / 8 kép - A hajdani Pánthy Leánynevelő Intézet (helyi köznyelvileg: a Zárda), majd Rózsa téri és Kölcsey Általános Iskola épülete még várja megújulását, gimnáziumi kollégiummá alakítását:


A FŐTÉR - KOSSUTH TÉR RÉGI KÉPESLAPOKON, 1908 és 1967 között / 15 kép


A NAP KÉPE a Vásárhelyi Pál utca végén, 2019. máj. 14. --- Vagy másfél évtizede, ha nem több, ez a kis út melletti földdarab az idős Édesanyámé volt, csekélyke mennyiségű kárpótlási jegyeiért vette árverésen. Őszintén örült neki, hogy öreg korára "földbirtokos" lett! De mert megművelni már nem lett volna képes, azt átengedte egy ismerősnek. Csakhogy, amint az sajnos gyakori, elkezdték egyesek itt lerakni suttyomban a sittet! Ők rejtve maradtak, az építési törmelék viszont nem! Jött is a fenyegető felszólítás a polgármesteri hivataltól, hogy a föld tulajdonosa köteles a szemét elszállításáról gondoskodni, mert ha nem, akkor ez lesz meg az lesz... Anyukám, a megtört, beteges kis öregasszony bebotorkált a magasságos hivatalnokhoz, hogy akkor ez most hogy? Képzeljétek, volt megoldás! Az illetékesnek "szerencsére" - bár inkább az övére, mint Édesanyáméra - éppen ilyesmivel is foglalkozó vállalkozása volt, így vállalta, hogy elképesztően drágán és számla nélkül(!) elviszi a sittet... Anyukám ezek után már nem ragaszkodott annyira a kis földjéhez, beadta azt az állami földért életjáradék programba. - Hát, ez jutott eszembe ma, amikor arra jártunk és ezt a táblát láttam a most szemétmentesnek tűnő földecske mellett:


A NAP KÉPEI, 2019. ápr. 30./3 kép - "A mai napon megint lezárult Törökszentmiklóson egy fejezet: Elkelt Cseresnyés doktor úr hagyatéka." - Olyan szívszorítóan szép megfogalmazás, hogy változatlan formában teszem közzé. Fecske Zoltántól kaptam ezzel a szövegkísérettel az általa készített fotókat a hajdani orvosi rendelő berendezéséről. (Nemrég írtam meg itt, hogy árulják a Cseresnyés-villát: ELADÓ A LIPTÁK-/CSERESNYÉS-VILLA


A KOSSUTH TÉR MELLETTI RÉGI ÜZLETSOR - archív képeken/10 kép

A mostani Lottozó helyétől indulnak a képek keleti irányba. Jellemzően a Május 1-jei felvonulások és a már rég elbontott Szovjet Hősi Emlékmű koszorúzásairól (nem azonos időpontban!) készült képek háttereként látjuk a hajdani üzleteket. A legutolsó fotót Wolcsánszky Zsuzsa készítette valamikor a '70-es években a frissen megesküdött párról, mögöttük látszik a legendás Böhm-kocsma kapujának és a Zafír-féle üveg-és edényüzlet kirakatának részlete. Itt fejeződött be az egybefüggő üzletsor.


STRAND-ARCHÍV- Régmúlt idők képei a strandon, a társalgó falán/12 kép


KÖZSÉGHÁZA - TANÁCSHÁZA - VÁROSHÁZA 

A szecessziós stílusban épült városházát 1909. október 31-én avatták fel, akkor községházaként./11 kép, többségükben Kiss Ádám László képeslap-gyűjteményéből  és engedélyével közzétéve 


RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA - Városunk egyik legszebb épülete, 1928-ban épült neobarokk stílusban./10 kép


 A KOSSUTH TÉR, A PARK FELÚJÍTÁS ELŐTT, 2010 OKTÓBERÉBEN 

Ferencz János felvételei - Közreadva Ferencz Jánosné Ráczi Zsuzsa engedélyével/7 kép


A STRAND ÉS A CSÓNAKÁZÓ-TÓ TÉLEN/10 kép